Zelenec páskatý

Zelenec páskatý by neměl chybět v žádné domácnosti, protože dobře čistí vzduch od všech škodlivin a odbourává oxid uhličitý. Specialisté tvrdí, že za 24 hodin tato rostlina téměř 100% vyčistí vzduch od škodlivých mikroorganismů.
Rostlina zelenec páskatý

Zelenec páskatý - Chlorophytum commosum

Tato trávovitá rostlina je oblíbená v našich domovech již 200 let. Zelenec by neměl chybět v žádné domácnosti, protože dobře čistí vzduch od škodlivin a odbourává oxid uhličitý. Specialisté tvrdí, že za 24 hodin tato rostlina téměř 100% vyčistí vzduch od všech škodlivých mikroorganismů.

Umístění

Zelenec snese světlé i polostinné stanoviště, ne však přímé slunce. Kultivary s pruhovanými listy se nejlépe vybarví na slunci. V létě je možné i umístění na venkovní stanoviště.

Teplota

Tato rostlina není náročná na teplotu. Chlorophytu stačí běžná pokojová teplota okolo 20 – 25°C, v zimě by teplota neměla klesnout pod 7 ˚C.

Zálivka

V době vegetace by měla být zálivka hojná, měli bychom se vyhnout přemokření substrátu, v zimě zálivku mírně omezíme.Dobré je používat k zálivce měkkou odstátou vodu pokojové teploty.

Vzdušná vlhkost

Zvýšená vzdušná vlhkost rostlině prospívá. Rostlinu proto často rosíme a postavíme ji do misky s vlhkými oblázky. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat okolo 85%.

Přesazování

Nejlepší termín přesazování zelence je na jaře (lze možno kdykoliv) .Rostliny přesazujeme do směsi pařeništní zeminy, rašeliny, drnovky a písku smíchané v poměru 2:1:1:1, pH by mělo být v rozmezí 6 až 7,5. Starší rostliny obvykle stačí přesadit 1x za dva roky, mladší rostliny můžeme přesazovat i 2x ročně.

Hnojení

V době vegetace hnojíme 1x za 14 dní standardním tekutým vícesložkovým hnojivem pro pokojové rostliny.

Množeni

Chlorophytum commosum množíme mladými rostlinami na konci šlahounů, které velmi snadno zakoření. Také můžeme rostlinu rozmnožovat dělením trsu.

Substrát

Pro pěstování rostlin jsou vhodné směsi složené z pařeništní zeminy, rašeliny, drnovky a písku smíchané v poměru 2:1:1:1.

Choroby a škůdci

Nejčastějším škůdcem který se na zelenci vyskytuje jsou mšice.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies