Znáte eskymáckou dietu?

Už jsme slyšeli o středomořské dietě, dělené stravě, dietě podle krevních skupin... Eskymácká dieta je novinka, která už podle svého názvu napovídá, na jaké stravě je založena: ryby ve všech možných podobách. Ti, kteří ryby milují, budou dietou nadšeni.

Roztékající se kostka ledu

Znáte eskymáckou dietu? Dieta Salmy Hayek

Už jsme slyšeli o středomořské dietě, dělené stravě, dietě podle krevních skupin... Eskymácká dieta je novinka, která už podle svého názvu napovídá, na jaké stravě je založena: ryby ve všech možných podobách. Ti, kteří ryby milují, budou touto dietou nadšeni. Jídelníček se inspiruje stravovacími zvyklostmi eskymáků, kde jsou ryby základní složkou potravy.

Proč jsou ryby tak zdravé?

Zájem o ryby stoupl po výzkumu provedeném v 70. letech 20. století, který prokázal, že eskymáci a Japonci umírají méně na kardiovaskulární nemoci, což bylo dáno do souvislosti s častou a pravidelnou konzumací ryb.

Přísun mastných kyselin je u těchto dvou skupin obyvatelstva vyšší než u západní populace, ale liší se hlavně kvalitativně: strukturou nenasycených mastných kyselin. Ve srovnání se suchozemskými savci obsahuje maso mořských živočichů /speciálně ryb s modře zbarvenou kůží pocházejících ze studených moří/ velké množství nenasycených mastných kyselin.

Další rozdíl: zatímco nenasycené mastné kyseliny z tuku savců a rostlinných olejů patří do skupiny omega 6, tuk ryb se řadí do skupiny omega 3, která snižuje hladinu cholesterolu a brání vzniku krevních sraženin v cévách.

Snižují tak riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Rybí maso obsahuje obvykle více vody a méně tuku než maso savců. Je velmi dobře stravitelné, což je dáno jeho strukturou: má relativně krátká svalová vlákna (méně než 20 mm) a malé množství nestravitelného vaziva.

Rybí maso obsahuje obvykle okolo 40 mg cholesterolu/100 g. Je považováno i za bohatý zdroj některých minerálů (Ca, P, mořské ryby I) a vitamínů (A, B, D, E).

Kolik kilogramů ryb máme zkonzumovat?

Doporučovaná spotřeba ryb z roku 1990 činila asi 10 kg, novější doporučení hovoří o 12 kg za rok. Spotřeba ryb se ve vyspělých státech Evropy pohybuje mezi 10 - 20 kg/osobu/rok. Velmi vysoká je spotřeba ryb ve skandinávských zemích a na Islandu - tam zkonzumují 26,7 kg osobu/rok, což je podstatně více, než je průměr v západní Evropě a mnohonásobek spotřeby u nás.

Pravidla eskymácké diety

Tuto dietu zpopularizovala slavná herečka Salma Hayek. Když se podíváme na její dokonalou postavu, musíme uznat, že dieta opravdu funguje.

Které zásady musíme dodržovat?

  • jíst množství bílkovin, hlavně ryby a mořské plody, povolené je také kuřecí maso
  • vypít dva litry bylinkového čaje nebo neperlivé vody denně
  • vyhýbat se všem umělým dochucovadlům.
  • příklady povolených potravin: rybí filety, celozrnný chléb, dušená šunka, olivový olej, nízkotučné jogurty, plody moře, ovoce a zelenina /s výjimkou banánů a hroznového vína/
  • zakázané potraviny: potraviny s velkým množstvím tuků a uhlohydrátů, např. olej, jehněčí maso, hovězí maso, hrách, čočka, plísňový sýr, koláče, vejce, sušenky
  • platí, že „eskymácká“ dieta by měla být pestrá, rozhodně to však neznamená, že bychom měli sníst denně kila tuleního masa a tučných ryb a jen velmi málo čerstvého ovoce a zeleniny.

Náš organismus je zvyklý na úplně jinou stravu, a to bychom měli respektovat a vzít si z eskymácké diety jen to nejlepší.

Které ryby vyzkoušet?

Treska skvrnitá

Její maso je mimořádně libové /0,1 g tuku na 100 g rybího masa/ a navíc obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, selen, jód, draslík, vápník, zinek, vitaminy skupiny B. Chutná grilovaná a lehce okořeněná tymiánem a rozmarýnem.

Okouník

Tato chutná ryba má velmi jemnou chuť. Vyniká obsahem selenu, který podporuje imunitní systém, a jódu, který má příznivé účinky na metabolismus. Vysoce nenasycené mastné kyseliny působí příznivě i na nervový systém.

Losos

Losos představuje komplexní ochranu srdce a cév. Proti migréně působí omega 3 mastné kyseliny tím, že uvolňují cévy a zlepšují prokrvení mozku. Kromě toho rybí tuky snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Několik triků, jak snížit kalorickou hodnotu některých pokrmů:

  • místo smažení v těstíčku nebo trojobalu jídlo grilujeme nebo dusíme
  • na pečení stačí malá lžička oleje, jímž potřeme teflonovou pánev
  • na zálivku na salát použijeme jogurt nebo zeleninový vývar místo oleje
  • chuť na „něco k zakousnutí“ uspokojí želatinoví medvídci, lékořice, slané crackery nebo popcorn
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies