17.3. - oslavujete den Sv. Patrika?

Tento svátek si nenechají ujít především Irové. A panečku, ti ho teda umějí pořádně oslavit. Ale u nás je tento den také oblíbený. V některých hospodách a restauracích můžete v tento den ochutnat i zelené pivo. Také se u nás pořádají různé kulturní akce s touto tématikou. Takže na některých místech můžete shlédnout trochu z té fascinující irské kultury, ať už jde o hudbu, tanec či jejich oblíbené pochoutky.

St. paddys day

 

  • Věděli jste, že Sv. Patrik je patronem celého Irska?

 

Jeho život je, jako u spousty dalších postav irské historie, opředen mnoha legendami, které si lidé předávají z generace na generaci. V jedné pověsti se vypráví, že zmijím přikázal, aby opustili Irsko. Pokud víme, žádné zmije tam nežijí, i když v Anglii je jich hodně. To však bohužel není důkaz a nelze to ani vyvrátit.

 

  • V tento den si připomínáme smrt křesťanského světce Sv. Patrika

 

Tento den je kulturní a náboženský svátek, jenž lidé oslavují jako vyjádření úcty patronu Irska. Také si lidé připomínají příchod křesťanství do Irska, takže uctívají i celou irskou kulturu. A jak jinak by se to mělo slavit, než dobrým pitím, jídlem a to vše vyvedeno v krásných zelených barvách.

 

Patrik byl prý unesen v 16 letech irskými piráty, po 6 letech se mu podařilo utéct z otroctví hlavně díky boží pomoci. Ačkoli byly jeho počátky na tomto světě poněkud kruté, jeho víra mu pomohla, aby se přes to všechno přenesl. Nakonec strávil přes 20 let tím, že v Irsku obracel pohany na křesťanskou víru. 

 

Stavěl také kláštery a kostely. Aby Irům usnadnil přechod na jinou víru, snažil se při oslavách pořádat táboráky, jelikož věděl, že Irové uctívali své bohy ohněm. Také na kříž umístil slunce, jakožto nepostradatelný irský symbol. Vytvořil tím vlastně tzv. keltský kříž. Zelený trojlístek je symbolem svaté trojice (otec, syn i duch svatý) a tento symbol se dostal do podvědomí Irů právě díky Sv. Patrikovi.

 

  • Jak probíhají oslavy?

 

Lidé se 17. března oblékají do zelené barvy, někteří si i lepí falešné zrzavé vousy a oblékají kostým leprikóna a ti odvážnější, si barví vlasy na zeleno a na obličej si kreslí trojlístky či irskou vlajku. Lidé poslouchají irskou hudbu a tancují jejich tradiční irské tance.

 

Připravují zelené pokrmy, pijí zelené pivo a jiné nápoje zelené barvy a když na sobě někdo nemá nic zeleného, můžete ho štípnout. Ale ti poštípaní lidé asi nebudou mít radost. Neměli bychom však zapomínat na to, že tento svátek je především o křesťanství, takže Irové, hlavně tedy na venkově, chodí na mše.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies