2. říjen - Mezinárodní den nenásilí

Smyslem založení tohoto významného dne je informování veřejnosti o smyslu aktivního nenásilí. Ačkoliv mnozí zastávají názor „oko za oko, zub za zub“, historie i současnost lidstva je důkazem toho, že zlem dobro vykoupit nelze.

Odraz dítěte v rozbitém skle

Kdy a proč vznikl Mezinárodní den nenásilí?

Mezinárodní den nenásilí byl vytvořen organizací spojených národů již v květnu minulého roku. V oficiální zprávě OSN vyzývá státy i jednotlivce k tomu, aby tento den využili k informování veřejnosti o smyslu aktivního nenásilí. A proč připadl zrovna na datum 2. října? Téhož dne se v roce 1869 narodil jeden z největších duchovních vůdců a propagátorů nenásilí - Móhandás Karamčand Gándhí (označován jako Mahátmá Gándhí).

 

Právě malá informovanost veřejnosti i urgentní nutnost řešit současné individuální i globální potíže jinak než doposud je jedním z hlavních důvodů pořádání různých akcí založených na nenásilí.

Mezinárodní den nenásilí ve světě i u nás

Již v minulém roce se konalo nespočet akcí ve více než 250 městech na celém světě. Na příští rok se chystá světový pochod za mír a stále více lidí se o filosofii nenásilí zajímá. U nás se letos pořádaly studentské konference, koncert a světelný sybol nenásilí – a to ve 3 velkých českých městech (Praha, Ostrava, České Budějovice).

Proč symbol nenásilí?

Smyslem utvoření živého symbolu nenásilí pomocí desítek až stovek lidí se zapálenými loučemi je poukázat na to, že na míru a nenásilí záleží čím dál tím více lidem. Tento symbol míru byl letos zapálen na více než 60 místech na všech kontinentech! Symbol nenásilí vypadá jako dva vzájemně propojené kruhy – menší kruh symbolizuje člověka, jedince – větší kruh společnost. Oba tyto kruhy, tedy člověk i společnost, se vzájemně ovlivňují.

Jak funguje aktivní nenásilí

Mnoho z nás je nespokojeno s tím, jaký je svět, ve kterém žijeme. Většina z nás ale také o své nespokojenosti pouze mluví. Pozor - nenásilí není pacifismus – tedy mávnout nad vším rukou s tím, že „lepší už to nebude“. Pomoci aktivního nenásilí můžeme nenásilným způsobem ovlivnit veškerou nespravedlnost, která se děje nám jako jednotlivcům i celé společnosti. Může se jednat o nesmyslné zákony a nařízení, neekologické nebo diskriminující chování velkých firem, ale i každodenní problémy jako je šikana nebo rasismus.

 

My sami jsme svědky toho, že násilí (nejen fyzické) jako řešení potíží vede pouze k dalšímu násilí. Příkladem je situace na Blízkém východě, Izraelsko-Palestinský konflikt apod. Jak řekl Gándhí, nespolupráce se zlem je morální povinnost stejně tak jako spolupráce s dobrem.

Metody nenásilí

Jakými nenásilnými způsoby můžeme přispět k lepším zítřkům? Protestní manifestací, stávkami, peticemi, veřejnými projevy, letáky, tématickými články v tisku a na internetu, knihami, divadlem nebo filmy, pochody, semináři, bojkotem výrobků (např. nekupování výrobků firem, které výrazně přispívají ke zhoršení živ. prostředí), bojkotem voleb, firem či zákonů, metodami společenské nebo ekonomické nespolupráce (např. výběr bankovních vkladů) apod. Příklady úspěchů nenásilných aktivit si můžete přečíst na stránkách www.nenasili.cz.

 

Aktivní nenásilí prosazovali mnozí myslitelé, umělci a politikové – např. Silo (Mario Rodriguez Cobo), Martin Luther King nebo spisovatel Lev Nikolaj Tolstoj. Jsou pro nás příkladem, že i jedinec zmůže hodně a že pouhým naříkáním k lepší budoucnosti opravdu nepřispějeme.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies