ADHD - jaké má příznaky?

Nechceme vám podsouvat názor, že za zlobivé děti zodpovídají jen rodiče. Ono v některých případech nepomůže ani správná výchova a krásný vztah s dítětem. Ovšem je pravda, že ne všichni rodiče se starají o své děti tak, jak by měli. Pak se nemůžeme divit, že natrefíme na rozmazleného fracka, který neustále zlobí, neposedí a trápí všechny okolo.

ADHD - jaké má příznaky?

 

Jaký je rozdíl mezi (běžně) zlobivým dítětem a dítětem trpícím ADHD poruchou?

 

Měli byste ale vědět, že hyperaktivní dítě je jen těžko k nerozeznání od zlobivého dítěte. ADHD je hyperaktivita s poruchou pozornosti. Děti s ADHD bývají nadmíru aktivní, impulzivní, nepozorné a bezduše posedávající. Navíc jejich postižení provází i další poruchy jako jsou poruchy chování či učení.

 

Toto ale může vyústit až v mentální, tělesné či smyslové postižení vady řeči nebo dokonce v autismus. U dítěte trpícího ADHD se v některých případech mohou projevit i deprese, stavy úzkosti, jeho sociální dovednosti se mohou snížit a může se také projevit i dyslexie.

 

Nejčastější příznaky ADHD

 

Nejprve však chceme připomenout, že nejste lékař, takže pro potvrzení této diagnózy byste ho měli navštívit. Občas totiž každé dítě může “lítat” jako splašené a může se u něj objevit i problém se soustředěním. U nemocného dítěte je ale toto chování téměř na denním pořádku.

 

  • Když s ním mluvíte, dítě vypadá, jako by vůbec neposlouchalo a myslelo na jiné věci. Prostě je většinou duchem jinde.
  • Dalšími příznaky jsou zbrklost, časté ztrácení a zapomínání věcí.
  • Také se pořád houpe na židli nebo do něčeho mlátí či kope hlava nehlava, neumí sedět v klidu a chce si pořád jen hrát.
  • Při jídle neustále odbíhá od stolu, ve škole pořád běhá po třídě, škube hlavou či rukama, prostě neumí zůstat v klidu.
  • Pořád strhává pozornost na sebe. Mluví, skáče ostatním do řeči a dokonce je překřikuje.
  • Žádné následky toho, co udělal, ho nezajímají. Tohle je velmi nebezpečné, protože na rozdíl od jiných dětí, si nedává pozor na věci, na které jste ho upozornili. Například jste mu určitě několikrát říkali, že nesmí vejít do cesty, pokud se nejprve nerozhlédne, zda něco nejede. Ale dítě s ADHD klidně vběhne do silnice nebo sáhne na horký plech z trouby. Je mu to prostě jedno.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies