Adopcí k roli rodičů

Uvažujete o náhradní rodinné péči - adopci? Ujmout se opuštěného dítěte je jedna z nejkrásnějších věcí, jakou můžete v životě udělat. Ale předtím je třeba udělat si představu, co od adopce můžete očekávat...a nezapomeňte - dítě potřebuje moře lásky!
Žena držící dítě v náručí
Dlouhodobý výzkum odborníků ukázal, že se děti v pěstounské péči vyvíjejí srovnatelně jako děti z běžných rodin. Ovšem děti z dětských domovů vykazují mnohem větší odchylky od "normy".
Bohužel existují i případy, kdy se rodiče náhradní péče vzdají.

Co je potřeba vědět o adopci

  • Počítejte s tím, že projdete psychologickými testy a potom si vyzkoušíte přípravný kurs, kde se dozvíte nejen o právních aspektech adopce, ale také o vývoji dítěte a různých výchovných problémech.
  • Zvažte, zda žádat o osvojení (adopci) nebo o pěstounskou péči. Osvojením vzniká stejný vztah jako je mezi biologickými rodiči a dětmi. Do tzv. pěstounské péče jsou děti svěřovány i jednotlivcům.
  • Věk pěstounů není omezený.
  • Matka, která chce své novorozeně dát k adopci, se dnes už může dohodnout přímo s budoucími osvojiteli. Vše pak řeší soud podle zákona o rodině.
  • Zvažte i hostitelskou péči, kdy si dítě budete brát na víkendové či prázdninové pobyty. Tito zájemci jsou prověřováni stejně jako ostatní adoptivní rodiče.
  • Zájemci o jakoukoli formu náhradní rodinné péče se mohou obrátit na sociální pracovnice na místních úřadech svého trvalého bydliště (tam vám poskytnou veškeré informace o možnosti adopce).

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí má od března 2006 na svých internetových stránkách seznam organizací i odborníků, kteří se náhradní rodinnou péčí zabývají.
  • Od června 2006 budou zájemci o adopci procházet mnohem důkladnější přípravou, jak to určuje současná novela zákona o sociálně-právní ochraně.
  • Pamatuje se i na názor vlastních dětí žadatelů, probere se význam identity pro každé jednotlivé dítě.
Vzít si do péče dítě je zodpovědné rozhodnutí. Pouhé chtění dítěte je malým argumentem, musíte mít lásky na rozdávání - znamená to spoustu odříkání i sebeobětování...vzniká tak vztah na celý život.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies