Agroturistika – dovolená na venkově

Uspěchaný městský životní styl stále více lidí láká k trávení volného času na venkově. Lákavá je zde nejen příroda, ale i tradiční životní styl, který je dnes již vzácností.

Bílo-černá kráva

Co je a jak vznikla agroturistika

Zatímco kdysi se lidé živili produkty, které si sami vypěstovali na poli nebo získávali z hospodářských zvířat, dnes ví jen zřídkakdo, jak se sadí brambory nebo dojí kráva. Venkovský život má v sobě přitom obrovské kouzlo. Lidé tenkrát nikam nespěchali, žili v klidném prostředí a navzájem si pomáhali. O to větší dnes máme potřebu „vypnout“ a utéct někam, kde na nás nečeká všudypřítomný smog, hluk automobilů a šeď panelákových sídlišť. Zájem o ubytování na ranči a farmách roste a poskytovatelé služeb cestovního ruchu se rozhodli jít novému trendu vstříc. Tak vznikla agroturistika.

Jedná se v podstatě o trávení volného času v typicky venkovských podmínkách. Patří zde ale nejen dovolená či víkend strávený na ranči, ale také klasická turistika, návštěva vinařských sklípků, muzeí venkovských řemesel apod.

Máte chtít venkovskou dovolenou?

Agroturistika je ideální pro všechny, kteří vyhledávají klidnou dovolenou. Pokud se na venkov dostanete jen výjimečně a vaše děti znají zvířata jen z knížek nebo ze ZOO, určitě vás obohatí pobyt na farmě. Potomstvo se seznámí s hospodářskými zvířaty a může pomoci s péčí o ně. Máte-li slabost pro koně, můžete se přihlásit do kurzu ježdění a přespat přímo na ranči.

Dovolená na venkově - několik tipů

Hornolidečsko

Naprostý klid najdete v Prlově na Hornolidečsku v Beskydech. Na místě bývalé zemědělské usedlosti zde vznikla rekreační chalupa. Můžete si zde půjčit koně a vyrazit do přírody, naučit se péct chleba, zkusit podojit kozu nebo lovit ryby.

Hornolidečsko ale nabízí více takových míst. Ve Valašských Klouboucích se nachází romantické roubené domy, Hostětín je zase bohatý na ekologické projekty – kromě solárních kolektorů nebo čistírny odpadních vod tu najdete i Ekopenzion.

Lučany nad Nisou

Jste-li milovníky koní, vydejte se do Jizerských hor do města Lučany nad Nisou. V penzionu U potoka si můžete vypůjčit koně nebo kola a kochat se krásami okolní přírody.

Příbramsko

V obci Kuníček na Příbramsku se nachází stejnojmenná, skromná obytná chalupa s biozahradou a rybníkem. Během sezóny jsou hostům k dispozici veškeré plody zahrady - a je jich opravdu více než dost. Máte také možnost seznámit se s ekologickým pěstováním ovoce a zeleniny, s druhy a využitím místních léčivých bylin nebo prostě jen poznávat místní kraj.

Chomutovsko

Chcete-li si užívat venkova, ale zároveň se nehodláte vzdát městských vymožeností jako je televize, venkovní bazén nebo sauna, navštivte Selský dvůr v Pernštejnu na Chomutovsku.

Možnosti ubytování na venkově jsou v České republice opravdu široké. Farem, ekofarem, rančů a venkovských chalup je nespočet v každém regionu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies