Akné a jak proti němu bojovat

Akné – prokletí pubertálního věku. Bývá provázeno mnoha mýty, od souvislosti s jídlem, kořením či stresy. Vysvětleme si, jak vlastně tato nemoc vzniká a jestli se proti ní dá učinně bojovat.

Kosmetické přípravky proti akné

Akné a kožní problémy

Kůže nám umožňuje cítit teplo, chlad, vlhko i bolest. Je orgánem, který naše tělo chrání a tvoří až 10 procent jeho hmotnosti. Akné postihuje především kůži na obličeji, ale vyskytuje se i na hrudníku, ramenech, zádech či ve výjimečnějších případech na stehnech, zadku i jiných místech.

Akné a seznámení s kůží

Akné, kožní problémy a chlupy

S výjimkou několika oblastí je naše tělo pokryto chlupy. Některé jsou velmi jemné a sotva pozorovatelné. Chlup nebo vlas je tvořen chemickou sloučeninou zvanou keratin

 

Akné, kožní problémy a keratin

Keratin vzniká uvnitř kůže ve vlasovém folikulu (místo, odkud vlas vyrůstá). Žlázky kolem vlasového folikulu produkují mastnou látku, tzv. maz (těmto žlázám se proto říká mazové žlázy). Maz proniká na povrch kůže otvorem ve folikulu.

 

 

Akné, kožní problémy a pilosebaceózní jednotky

Vlasový folikul a mazové žlázy kolem něj tvoří pilosebaceózní jednotku. Ty jsou větší a četnější na obličeji, v horní části zad a na hrudi. Právě tam se také nejčastěji objevuje nemoc zvaná akné.

 

 

Co je vlastně akné?

Akné je porucha kožních mazových žláz, která má za následek ucpání pórů a léze, kterým se lidově říká uhry. Ty se obvykle objevují na obličeji, krku, zádech, hrudi a ramenou.

 

 

Jak potížím s akné předcházet?

Pravidelné čištění pleti je základ. Jemný mycí gel pro šetrné čištění, čistící pleťová voda s antibakteriálním účinkem a nemastná pleťová emulze pro matný vzhled pleti. Případné nečistoty zakryjte antibakteriální krycí tyčinkou. To vše z řady Clean & Pure od LR Health & Beauty Systems.

 

Akné, kožní problémy – jak vzniká?

K akné dochází, když maz nemůže projít vlasovým folikulem. To se stane, když se buňky výstelky folikulu přespříliš rychle odlupují a vytvářejí shluky. Ty ucpou otvor folikulu, takže maz nemůže ven, čímž začíná koloběh vytváření uhru, hromadění hnisu i bakterií a následné „exploze”.

Akné, kožní problémy – co ho způsobuje?

Hlavním faktorem jsou vysoké hladiny hormonů (hlavně hormonů zvaných androgeny)

 

Související faktory při tvorbě akné

 

  • dědičnost
  • menstruační cyklus (hlavně 2—7 dní před periodou)
  • hormonální změny v těhotenství
  • vliv dráždivých látkek v okolním prostředí
  • antikoncepční pilulky
  • stres, zvláště vážné nebo dlouhé citové napětí (mění se hladiny hormonů)
  • léky
    – androgeny (mužské pohlavní hormony)
    – lithium (k léčení bipolární poruchy)
    – barbituráty (užívané ke kontrole záchvatů)
  • mastný make-up

Některé mýty o akné

1. Mastná jídla, chilli či čokoláda

U většiny lidí má jídlo na rozvoj a průběh akné jen malý vliv. Vědecky není prokázána jakákoliv souvislost mezi jídlem a akné.

2. Akné mají pouze puberťáci

Akné se může vyskytovat i u mužů a žen po čtyřicítce.

Akné a kožní problémy vs. fototerapie

Fototerapie, akné a kožní problémy – historie této léčby

Už dávno v historii bylo zjištěno, že světlo v určitých vlnových délkách může v lidském těle vyvolat rozličné pozitivní léčebné reakce. Fototerapie, což je odborný název pro léčbu světlem, je oblastí medicíny, ve které jsou pacienti léčeni světelnými paprsky.

Fototerapie, akné a kožní problémy – Nobelova cena

Za otce moderní fototerapie je považován dánský lékař Niels Finsen, který za svou práci získal Nobelovu cenu za medicínu. Léčil tehdy jistou formu TBC.

Fototerapie, akné a kožní problémy – jak mi může pomoci?

Při využití fototerapie dochází v organismu biostimulačnímu, analgetickému a protizánětlivému efektu. Postižená oblast těla je lépe zásobována kyslíkem a potřebnými živinami, čímž dochází k významnému urychlení procesu hojení a ničení zánětu. Kožní problémy včetně akné se hojí mnohem lépe než při běžném průběhu a bolest se minimalizuje. Při pokračování lečení dochází i k mnohem menšímu opakovanému výskytu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies