Akné - co vše jej může zhoršit?

Akné je onemocnění mazových žláz, které se projevuje černými tečkami, zanícenými pupínky a červenými místy. Vyskytuje se nejčastěji na obličeji, dále pak na hrudníku, zádech a dalších částech těla. Víte, co vše může zhoršit akné?

Žena mačkající si pupínky na tváři

Nevhodně zvolená kosmetika

Pro osoby trpící akné není vhodná kosmetika obsahující vazelínu, lanolín či olej. Také používání lihových roztoků může vést k nadměrnému vysušení pleti a podpořit vznik akné.

Jak si správně čistit pleť

Pleť si čistěte dvakrát denně. Používejte k tomu speciální pleťové gely nebo mléka určené pro aknózní pleť, které neobsahují alkohol. S jejich výběrem Vám může pomoci lékárník. Při ošetřování akné mějte vždy čisté ruce, případně používejte sterilní rukavice. Čas od času je také dobré použít pleťovou masku, která z pleti odstraní zastaralou kůži a hloubkové nečistoty.

Nevhodná strava

Mezi potraviny, které výrazně zhoršují stav akné patří smažená a tučná jídla, chipsy, uzeniny, čokoláda, pivovarské kvasnice. Nevhodná je také nadměrná konzumace mléka a mléčných výrobků.

Další příčiny, které zhoršují akné

  • U žen se může akné zhoršit během období menstruace. Může za to nadměrná tvorba testosteronu (tedy mužského hormonu), jehož hladina během menstruace se velmi mění.
  • Akné zhoršuje také kouření a nebo pobyt v zakouřených, případně prašných místnostech.
  • Stres akné nemůže vyvolat, ale může ho zhoršit.
  • Ani mechanické odstraňování (případně mechanické hloubkové čištění) akné není vhodnou volbou. Hrozí zde riziko výskytu jizev a také zvýšené riziko infekce.
  • Pokud se akné objeví na zádech a nebo rukou, není vhodné nosit příliš těsné a neprodyšné oblečení.
  • Mezi léky, které zhoršují akné, patří například léky na epilepsii či štítnou žlázu. Dále také hormonální antikoncepce, antidepresiva, steroidy, vitamíny B3, B6 a B12 mohou zhoršit jeho projevy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies