Akné - trudovitost

Akné nebo se mu také říká trudovitost. Je kožní onemocnění, které postihuje téměř 80% mládeže. Příčina akné doposud není známa. Jde o černé tečky, růžové nebo zarudlé pupínky, které se vyskytují na obličeji, hrudníku, zádech a dalších částech těla.
Tři barevné papriky

Formy akné

Nejobvyklejší formou akné jsou hrbolky s hnisavým vrcholkem. V horším případě se pod pokožkou objevují shluky, které jsou naplněny tekutinou a bývají často bolestivé. Pokud v této formě nebude akné léčeno, je velká pravděpodobnost vzniku jizev nebo dolíčků.

Příčiny vzniku akné

K akné dochází při zvýšené tvorbě mazu. Ve většině případů tedy v období dospívání, těhotenství nebo menstruaci. Nesmíme zapomenout na další příčiny tohoto onemocnění, což je užívání některých léků (např. hormonální antikoncepce, antidepresiva, steroidy), nesprávná strava (uzeniny, sladkosti, tučná jídla), bakteriální infekce, používání nevhodných kosmetických přípravků, znečištěné životní prostředí, ale také stres.

Jak zabránit vzniku akné?

  • Pijte dostatečné množství tekutin
  • Neumývejte si obličej saponáty nebo mýdlem
  • Jezte dostatek ovoce a zeleniny
  • Omezte stres
  • Nezapomínejte na vitamíny
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies