Alergie na slunce

Alergie na slunce je nepříjemná kožní reakce po oslunění. Lidí, kterým slunce způsobuje nepříjemné vyrážky a svědění, bohužel přibývá. Touto nepříjemnou alergií trpí 20% populace, především mladších žen.

Krémy na opalování v tubě

Alergie na slunce vznikne několik hodin nebo dní po působení slunce. Na pokožce se vytvoří zarudlé svědivé puchýřky, které se šíří zejména ve výstřihu, na pažích a ramenou. Zpočátku je vyrážka mimořádně silná a během léta, kdy je kůže na slunce už trochu zvyklá, postupně mizí až se docela ztratí.


Přibližně ze 70% jsou za alergii na slunce zodpovědné UV A paprsky, kdežto UV B záření hraje malou roli. Dále se na alergii na slunce podílejí volné radikály, které na buňky dorážejí.

Tři typy alergie na slunce

  • Malorka akné
  • Fotoalergická reakce
  • Polymorfní sluneční dermatóza

Malorka akné

Malorka akné svým vzhledem připomíná běžné akné. Na jeho vzniku se podílí vzájemná reakce slunečního záření a některých chemických látek, které se vyskytují v některých opalovacích a kosmetických prostředcích.

Fotoalergická reakce

Fotoalergická reakce je způsobena vzájemným působením slunečního UV záření a některých rostlin (citrusy, petržel, celer) nebo léků (antibiotika, antirevmatika).

Polymorfní světelná dermatóza

Polymorfní světelná dermatóza je nejčastější forma alergie na slunce. Vzniká působením UV A paprsků.

Alergie na slunce – příznaky

  • Zarudlé puchýřky a pupínky, zejména ve výstřihu, na pažích a ramenou
  • Kožní zarudliny
  • Svědivé rudé skvrny

Alergie na slunce – léčba

  • Antialergické léky
  • Antidepresiva – u silně svědících projevů
  • Antimalarika – u těžkých forem

Alergie na slunce – prevence

  • Používání přírodních opalovacích prostředků s vyšším ochranným faktorem
  • Zvýšený příjem betakaroténu – zejména v ovoci a zelenině
  • Nevystavovat se slunci, při užívání léků nebo jiných látek, způsobujících alergické reakce

Jak se chránit proti sluneční alergii

Chemické látky obsažené ve většině opalovacích prostředků jsou jednou z nejčastějších příčin vzniku alergie na slunce. Tomu však můžete předejít používáním přírodních opalovacích prostředků s vyšším ochranným faktorem. Před podrážděním ze slunce nás chrání řada rostlin a bylin, velmi účinné jsou například výtažky v rostliny Aloe Vera. Nejen že působí jako ochrana proti slunečnímu i UV záření, ale zároveň pokožku zklidňuje a má antibakteriální, antimykotické, antiseptické i dezodorační účinky.

Aloe Vera – ochrana proti slunci

Aloe Vera celkově chrání naši kůži a je proto výborným pomocníkem i pro ty z nás, kteří alergií na slunce netrpíme. Na dovolené v exotické zemi nás může zastihnout nepříjemná vyrážka, přestože se jindy opalujeme bez potíží. Naše pokožka se vždy nedokáže přizpůsobit změně prostředí včetně intenzivnějšího slunečního záření, než se vyskytuje v našich zeměpisných šířkách.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies