Alergie na zvířata

Ačkoliv domácí zvířata jsou našimi mazlíčky, mnohdy způsobují nepříjemné zdravotní komplikace. Příznakem alergie může být např. dlouhodobý kašel nebo rýma. Které zvíře vyvolává alergické reakce nejčastěji?
Spící šedá kočka

Alergie na zvířata

Alergie číhají na každém rohu. Není výjimkou, že „domácí mazlíčkové“ jsou rovněž hlavním zdrojem velmi agresivních alergenů.

Alergie na zvířata – kde se skrývají alergeny?

Domácí zvířata jsou velmi častým a silným vyvolavatelem alergických reakcí. Není ovšem pravda, že na vině je vždy srst zvířat, nepomohou ani „naháči“ nebo krátkosrstá plemena. Alergeny jsou přítomny např. v krvi, slinách, moči, ale samozřejmě v kůži a kožních šupinkách. Částečky se dostanou do vzduchu s prachem a vytvoří aerosol, který vdechujeme. Nejagresivněji působí alergeny koček, prudké reakce vyvolávají i alergeny koně a malých hlodavců.

Alergie na zvířata – kočky

Kočky vyvolávají alergické reakce (rýmu, astma) ze všech domácích zvířat nejčastěji. Alergeny se uchovávají v jejich srsti a na kůži a roznášejí se tak po celém bytě a domě, kde kočky žijí. Na šatech je mohou přenášet i lidé, kteří se předtím pohybovali v prostředí, kde zvíře žije. Alergeny přetrvávají v prostředí bytu či domu ještě několik měsíců poté, kdy kočka dům opustila.

Alergie na zvířata – psi

Lidé, kteří trpí alergií na psy, mají alergii na všechny druhy psů s dlouhou i krátkou srstí. Není pravda, že alergickou reakci nevyvolávají krátkosrstá plemena.

Alergie na zvířata – další zvířata

Kromě koček a psů často alergizují koně, hlodavci, méně často ptáci, tam jsou na vině spíše roztoči z jejich peří.

Alergie na zvířata – příznaky nemoci

Projevují se různě – od alergické rýmy až po těžké astma. Někdy u malých dětí předcházejí tzv. spastické bronchitidy, kdy je obyčejný zánět průdušek komplikován jejich zúžením a problémy s výdechem. Také dlouhotrvající kašel může být předzvěstí astmatu.

Alergie na zvířata – léčba

Pokud je již alergie prokázána a je závažného stupně, je třeba se se zvířecím miláčkem rozloučit. Pokud riziko alergie hrozí, ale ještě se plně nevyvinulo, může určitý režim a hygienická opatření snížit množství alergenů v prostředí, např. zákaz vstupu zvířete do ložnice a dětského pokoje. Léky určí alergolog.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies