Alkohol je (taky) lék

Alkohol je jedna z nejvíce démonizovaných látek, kterou se opakovaně snažila různá aktivistická hnutí zakázat. I když ale prohibice očividně nefungovala, označování alkoholu za něco zlého je čím dál tím hlasitější. Podívejme se teď raději střízlivě na skutečná fakta.

Sklenice barevných koktejlů

Víno a krev

Zdroj: wineclub.orgPředně je potřeba říct, že zdravé je samozřejmě jenom takové pití akoholu, které se drží určitých mezí. Nedá se pro všechny stanovit jednotné dávkování, stejně jako u jakéhokoli léku, ale obecně platí, že nejvíce toho mohou bezpečně vypít zdraví velcí dospělí muži o větší hmotnosti (která se samozřejmě také stále nachází v rozumných mezích). Doporučenou denní dávkou by potom podle vaší individuální dispozice bylo něco mezi jedním a pěti menšími panáky či ekvivalentní množství slabších alkoholických nápojů. Vždy navíc existuje určité bezpečné rozmezí, ne jen jedna přesná míra, a také záleží na tom, kolik jste k tomu čeho snědli a jakou už máte na alkohol vypěstovanou toleranci. V každém případě jako úplně nejzdravější alkoholický nápoj se podle posledních výzkumů jeví červené víno, které obsahuje úplně nejvíce antioxidantů, z toho některé specifické pro toto víno (především resveratrol ze slupek vinných hroznů). Mezi hlavní pozitivní účinky alkoholu patří ochrana cév a prevence mozkové mrtvice nebo krevních sraženin obecně. Z tohoto hlediska je mnohem nebezpečnější například pít velké množství minerálních vod a žádný alkohol, než pití rozumného množství alkoholu každý den. Obdobně také vhodné množství alkoholu v pravidelném užívání snižuje riziko ledvinových kamenů (u vína až v desítkách procent, méně i u jiných alkoholických nápojů), a data z posledních výzkumů dokonce ukazují čím dál více i na nezanedbatelný vliv alkoholu na prevenci cukrovky typu 2.

 

Opilostí k dlouhověkosti

Zdroj: inspiyr.comPrevnece výše uvedených konkrétních nemocí pomocí alkoholu většinou funguje na základě ovlivnění nějakých hormonů, ale obecné blahodárné efekty alkoholu vycházejí z přítomnosti oněch antioxidantů (nemluvě o některých vitamínech nebo iontech). Co jsou vlastně antioxidanty Antioxidanty jsou takové látky, které odchytávají volné radikály (molekuly kyslíku), vedlejší produkty buněčného dýchání, které poškozují naši DNA skrze oxidaci - naše DNA rezaví (neboli koroduje) a tak stárneme. Není proto divu, že takoví ti devadesáti až století dědové nedají dopustit na svoji medicínu - panáka nějaké domácí silné pálenky denně. Silná pálenka je dobrá také v tom, že dezinfikuje (díky tomuto antibakteriálnímu účinku ji najdete v celé řadě léčiv proti onemocněním krku). Příliš mnoho by krk zbytečně podráždilo, takže opět potřeba pít s mírou (respektive zapíjet). Co je ovšem taky podstatné na antioxidantech a boji proti stárnutí organismu je to, že poškození DNA kvůli volným radikálům může nakonec vést až k rakovině. Antioxidanty tedy (alespoň teoreticky) slouží i k prevenci rakoviny, která je způsobená přirozenou buněčnou degenerací. Něco asi také bude na té domácí pálence, protože kvalita ingrediencí a tedy i alkoholického nápoje velmi ovlivňuje poměr, v jakém bude mít kladné nebo negativní účinky. Když už tedy budete pravidelně pít menší množství alkoholu, pijte co možná nejkvalitnější alkohol - nejvíce červené víno, trochu méně jiná vína, trochu méně pivo a trochu méně tvrdé pálenky. Všechny druhy mají výše popsané blahodárné účinky, ale v tomhle pořadí jsou seřazeny od těch nejvíce po ty nejméně blahodárné.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies