Americký fotbal

Americký fotbal je původně univerzitním sportem nejprestižnějších škol. Někomu se může zdát, že tento sport nemá žádná pravidla nebo mu jsou nesrozumitelná. Americký fotbal pravidla má, a dokonce nejsou ani složitá.
Muži ve výstroji hrající americký fotbal

Historie amerického fotbalu

Americký fotbal vznikl roku 1867 jako variace na klasický fotbal. Původně byl pouze univerzitním sportem nejprestižnějších škol (Harvard, Yale, Princeton apod.). V roce 1876 byla založena Intercollegiate Football Association, kde došlo k ustanovení prvních pravidel. Ta byla úplně dokončena v roce 1912 ve Spojených státech. První profesionální liga se zrodila roku 1920 a jmenovala se American Professional Football Association, o dva roky později přejmenovala na Natonal Football League (NFL).

Hřiště pro americký fotbal

Hřiště pro americký fotbal je dlouhé 120 yardů (1 yard = 0,9144 m). Napříč je rozděleno do dvanácti desetiyardových pásem. Dvě koncová pásma se nazývají endzone. Tyto pásma jsou pro hráče nejdůležitější, protože pokud do nich donesou míč, dostanou body. Ostatní pásma se počítají od středu hřiště, kde je 50 yardová hranice a dále od středu ven na obě strany 40y, 30y, 20y, 10y a na konci již zmiňované endzony.

Pravidla

Americký fotbal hraje vždy 11 hráčů na každé straně (střídat se mohou vždy bez omezení). Cílem hry je donést míč do soupeřovy endzone. Útok má 4 pokusy na to, aby postoupil minimálně o 10 yardů. V případě, že se mu to podaří, dostává 4 nové pokusy, pokud ne, ztrácí míč.

Hráč, který se jen dotkne boční čáry (není částí hřiště), je v autu. Stejně tak i pro získání bodu stačí, aby míč v držení útoku dosáhl koncové čáry, překročit ji nemusí.

Když hráč s míčem vyběhne ven z hřiště, přeruší se hra a další rozehrávka se provádí z místa dosazeného předchozím pokusem.

V případě prohřešku se hra nepřerušuje hned. Na přestupek upozorní rozhodčí, hozením žlutého praporku. Tresty se vyhodnocují v získaných nebo ztracených yardech.

Jednotlivý hráč může být do konce zápasu vyloučen.

Hrací doba

Americký fotbal se hraje 4 x 15 minut čistého času. Poločas je mezi druhou a třetí čtvrtinou. Po každé čtvrtině si týmy mění strany.

Bodování

  • Touchdown – 6 bodů (donesení míče do endzone)
  • Field-goal – 3 body (kop ze hry)
  • Safety – 2 body (zatlačení soupeře do jeho endzone)
  • Extra point – 1 bod (kop)
  • Extra point – 2 body (rozehraný)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies