Anémie jako skrytý problém

Anémie neboli chudokrevnost. Onemocnění, při němž je množství červeného krevního barviva nebo počet červených krvinek nižší než u zdravého člověka a může působit značné obtíže.
Červené kapky na podlaze

Co znamená slovo anémie

Anémie je nedostatek červených krvinek, ztráta hemoglobinu a také se jí říká chudokrevnost.
Krev je schopna přenášet jen omezené množství kyslíku, které mají k dispozici buňky celého organismu. V důsledku anémie mají buňky méně energie k vykonávání svých běžných funkcí. Důležité procesy, například činnost svalů, tvorba buněk i jejich regenerace jsou zpomaleny a stávají se méně účinnými. Na člověka dopadá únava, cítí se vyčerpaný. Když mozek postrádá kyslík, může dojít ke zmatení mysli a ke zhoršování duševních schopností.

Jak vzniká anémie

Anemie vzniká z různých příčin. U nemocného který trpí anemií nacházíme v nejen snížený počet červených krvinek, ale také snížené hodnoty hemoglobinu (červené krevní barvivo) a snížené hodnoty hematokritu (poměr mezi červenými krvinkami a plazmou).
Nejčastější příčinou anémie je nedostatek železa. Železo je důležitým faktorem, protože je potřebné k tvorbě hemoglobinu a je složkou červených krvinek, která se váže na kyslík a transportuje jej.

Známky anémie

První známkou rozvíjející se anémie může být ztráta chuti k jídlu, zácpa, bolesti hlavy, podrážděnost a potíže se soustředěním.
Rozvinutá anémie se může projevovat slabostí, únavou, chladnými okrajovými částmi těla, depresí, zmateností, celkovou bledostí ( nejnápadnější na nehtech a ve spojivkovém vaku), bolestmi v ústech, u žen pak oslabením menstruace.

Anémie jako skrytý problém

Anémie není tolik významná jako porucha, ale jako známka skrytého problému. Někdy je prvním zjistitelným příznakem zánětu kloubů, infekce nebo některých závažných onemocnění včetně rakoviny. Anémie by měla být pokaždé pečlivě šetřena a měla by být zjištěna její příčina. Ta bývá nejčastěji z nedostatku železa, objevuje se u hormonálních poruch se silným menstruačním krvácením, i u častých těhotenství. Anemie vzniká následkem chronických zánětů, infekcí, po operacích žaludečních vředů, hemoroidů, při poškození jater.
Provází poruchy štítné žlázy a onemocnění kostní dřeně. Může být předmětem dědičné poruchy.

Léčba anémie

Pomoc při anemii spatřujeme ve vyvážené stravě s dostatkem železa a všech minerálů, stopových prvků a vitamínů. Je nutné zvýšit pohybovou aktivitu na čerstvém vzduchu. Podporujeme organismus potravinovými doplňky a pokud možno ve formě koloidních roztoků.
Nakonec si uvedeme základní hodnoty červených krvinek, hematokritu a hemoblobinu:
  • červené krvinky ( erytrocyty ) u mužů 4,5 - 5,9 x 10 na 12 v litru a u žen 3,8 - 5,2 x 10 na 12 v litru.

  • Hematokrit ( jedná se o objem červených krvinek v krvi vyjádřený procenty celkového objemu krve ) je u mužů 0, 38 % - 0,49 % a u žen je 0,37 - 0,47 %.

  • Hemoglobin je u mužů 140 - 180 g na litr a u žen je 120 - 160 g na litr.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies