Anorexie a bulimie u dětí

Přijetí vlastního těla i poruchy s příjmem potravy jsou zásadně ovlivněny prostředím rodiny. Anorexie a bulimie se objevuje u dětí spíš tišších, hodných. Neproblémové děti mají k poruchám s příjmem potravy větší sklon než ty zlobivé.
Děti sedící na posteli
Poslední desetiletí narůstá počet případů anorexie a bulimie u dětí. A důvod? Souvisí to s tím, jak se daří v konkrétních rodinách plnit vývojové úkoly spojené s osamostatňováním dětí z rodiny.
To, jak vnímáme a přijímáme své tělo, je silně ovlivněno tím, jak nás vidí ostatní.

Proč je riziko anorexie a bulimie vyšší u děvčat?

Poruchy příjmu potravy bezprostředně souvisejí se vztahy v rodině a dívky a ženy jsou mnohem citlivější na jejich nedostatky než chlapci a muži.
Chlapecké příznaky a nemoci souvisejí spíše se soutěživostí a zaměřením na výkon. Mohou se objevit somatické obtíže i psychické obtíže. Dobrý kontakt rodičů s dětmi, ve kterém je dost prostoru pro vyjadřování emocí je základem.

Když zjistíte anorexii či bulimii u svého dítěte

Projevy poruchy příjmu potravy

Poruchu příjmu potravy malého dítěte jako rodiče rychle zpozorujete (děti jsou ještě většinou málo samostatné ve výběru a přípravě stravy). U větších dětí mohou poruchy příjmu potravy dlouhodobě unikat pozornosti. Zvláště v případech, kde prvotním impulsem poruchy je reakce na poznámky okolí k váze dítěte.
Snaha o redukci hmotnosti, zpočátku rodinou podporovaná, přechází do extrému a rodina se často přizpůsobuje patologickému chování dítěte.

Impuls pro léčbu dítěte

Často si až lidé z okolí, obvodní lékař začnou uvědomovat, že není něco v pořádku. Při návštěvě lékaře a vyloučení organického onemocnění je nutné vyšetření psychologem, popř. psychiatrem.

Charakteristika onemocnění

Dítě slibuje, brání se vyšetřením, lže, podvádí, chrání si své návyky. Rezignace však není řešením. Rozvíjející se změny v organismu mohou dítě závažně ohrozit na životě.

Léčba anorexie a bulimie dítěte

Ambulantní léčba byla neúspěšná? Potom je nutná hospitalizace. Dítě je většinou nutné vytrhnout ze zavedeného prostředí, ze zaběhnutých a často již i patologických návyků. Základem úspěchu je spolupráce celé rodiny s psychologem či psychiatrem. Léčba dětí s poruchou příjmu potravy vyžaduje velkou trpělivost.

Nenechte projevy onemocnění recidivovat a přetrvávat do dospělosti, pak jsou často jen v rukou "postiženého".
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies