Anticelulitidová dieta

Celulitida je strašák nejedné ženy. Trápí více než 75 % žen, výjimkou nejsou ani filmové hvězdy a modelky. I když za ni může hlavně genetika, lze ji omezit i správnou výživou.

Rozepnuté kalhoty obézního člověka

Příčina celulitidy

Na celulitidu si zaděláváme už od dětství. Pokud tukové buňky – adipocyty, vyvolávající celulitidu, vzniknou, je nemožné se jich zbavit. Tím, že budeme jíst méně tuků a škrobů, zredukujeme jejich velikost, ale nikoli počet. Proto je správná výživa v dětství tak důležitá – pokud dítě přijímá více energie, než vydá, nadbytečný tuk a cukr se mění v mastné kyseliny, které se ukládají v adipocytech.

Kde se celulitida objevuje?

Celulitida je ženská záležitost, vázaná na ženské hormony. Ukládá se v dolní části těla: kolenech, stehnech, hýždích.

Můžeme se jí zbavit?

Abychom se celulitidy zbavili, je třeba omezit „rychlé“ cukry – sladkosti, dorty, sušenky…a tuky živočišného původu /maso, hlavně vepřové, ale také máslo a smetanu/. Ty lze nahradit rostlinnými tuky v rozumném množství, které obsahují omega 3 mastné kyseliny, které se neukládají v tukových buňkách.

Vhodné potraviny

Je třeba dbát na to, abychom jídelníček nezahltili syrovým ovocem a zeleninou. Celulitida se často týká i štíhlých žen, které dbají na svou linii a konzumují velké množství ovoce a zeleniny obsahující hodně vody a minerálních solí. Ale tato strava vede k zadržování vody. Váha jde dolů, ale voda je absorbována buňkami. Proto je lepší zvolit tepelně upravenou zeleninu a ovoce, které obsahují méně vody.

Dbejte také na pravidelný přísun bílkovin při každém jídle: netučný tvaroh, sýr typu žervé nebo cottage, ryby, maso. Důležité je jíst více bílkovin než zeleniny. Radikálně omezte škrob – stačí, když ho do jídelníčku zařadíte 3x týdně.

Denně postačí litr vody, zvláště pokud ji náš organismus zadržuje. Pozor na minerálky, často obsahují hodně soli. Obyčejná voda bez bublinek v rozumném množství neodstraní celulitidu, ale zmírní zadržování vody.

Příprava jídla

Nejlepší je připravovat jídlo na olivovém oleji, ale ještě lepší je grilováním a vařením v páře, kdy na konci přípravy přidáme lžíci olivového oleje. Lze doplnit sójovou smetanou se žampiony nebo trochou kari. Solte pouze mírně.

Ideální je vynechat dezert, ale lze si dopřát ovoce, které je nejlepší zkonzumovat mimo hlavní jídlo, např. jako svačinu. Cukr po jídle totiž vyvolává sekreci inzulinu, který podporuje ukládání tuků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies