Antikoncepce versus přibírání na váze

Bez hormonální antikoncepce se už dnešní moderní ženy neobejdou. Přes nesporné výhody ale ani tato metoda není úplně dokonalá. Ženy se při jejím užívání obávají hlavně nechtěného přírůstku na váze. Oprávněně?

Žena s opřenou hlavou o ruku

Mýtus, nebo realita?

Více než 100 milionů žen na celém světě užívá hormonální antikoncepci. A i když oceňují její klady (možnost svobodného sexuálního života, diskrétnost užívání), přesto jsou věci, které jim na pilulce vadí. Jednou z nich je i přibírání na váze. Faktem však zůstává, že i když ženy hormonální antikoncepci podezírají z tloustnutí, vědeckými metodami tato závislost prokázána nebyla.

Stará versus nová generace pilulek

Pověst o hormonální antikoncepci a tloustnutí se traduje už přes 40 let, tzn. od doby, kdy na trh přišly první antikoncepční pilulky a kdy bylo přibírání na váze v souvislosti s jejich užíváním opravdu pozorováno. Tato první generace pilulek obsahovala vysoké dávky hormonů a váhový přírůstek byl vyvolán zadržováním vody způsobeným estrogeny a anabolickým efektem progestativů. Dnes se při výrobě pilulek užívá nízké množství estrogenů a progestativy nové generace, což redukuje rizika tloustnutí v souvislosti s jejich užíváním.

Může za tloustnutí opravdu jen pilulka?

Ačkoliv jsou na trhu pilulky nové generace, přesto lze u některých žen, často se sklonem k tloustnutí, vypozorovat přibrání 1-2 kg po zahájení užívání hormonální antikoncepce. Pilulka, konkrétně gestageny v ní obsažené, může zvýšit chuť k jídlu, častěji ale za ztloustnutím stojí změna způsobu života, romantické večeře ve dvou, zahájení společného soužití s partnerem a v neposlední řadě odvykání kouření, které se při užívání hormonální antikoncepce doporučuje. Obecně platí, že tělesná váha je výsledkem životního stylu, nikoliv užívání antikoncepce.

Retence vody

Jiné ženy zase mohou být citlivé na estrogenní složku, která může způsobit zadržování tekutin v těle. Žena se pak cítí oteklá a v takovém případě se samozřejmě doporučuje zvolit jinou značku hormonální antikoncepce.

Výsledky výzkumu

Francouzský výzkum z roku 2002 provedený institutem SOFRES Santé na vzorku 3600 žen mezi 15-45 lety ukázal, že 1 ze 3 žen při užívání hormonální antikoncepce přibírá na váze. Podle této ankety přibralo 35 % žen mladších 25 let a 29 % žen od 25-45 let. Přírůstek na váze se pohyboval od 1-20 kilo, průměr činil 3,4 kg na ženu. Nejhůře tuto skutečnost snášely nejmladší respondentky mezi 15-19 lety.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies