Antioxidanty bojují proti volným radikálům

Volné radikály jsou malou teroristickou organizací zabíjející buňky v těle. Ohrožují nás všude – ve vzduchu, v potravě a s příchodem léta také prostřednictvím slunečních paprsků. Nedejte se a zahajte řízenou obranu – antioxidanty se za vás postaví.

Dvojice v objetí pod žlutým slunečníkem

Volné radikály

Volné radikály jsou atomy nebo molekuly, kterým chybí jeden elektron. Snaží se proto tento chybějící elektron z okolních struktur znovu získat. Pokud se jim to podaří, dochází k poškození buněk, tuků, proteinů a dědičných bílkovin (DNK) a začíná rakovinové bujení. Zdrojem volných radikálů je nejčastěji rentegové nebo UV záření, znečištěné prostředí a tabákový kouř. Najdeme je ale i ve spoustě potravin (maso, sladkosti). Volné radikály nás ohrožují denně a s příchodem léta se vystavujeme dalšímu rizikovému faktoru – slunění.

Slunění a rakovinové bujení

Sluníčko nás láká k vodě a módní časopisy k získání opálené pokožky. Nechat se ale šlehat slunečními paprsky dávno není nic zdravého. Díky ozónové díře nám slunce více škodí než prospívá a totéž platí o soláriích. Ozářené buňky pokožky ztrácí své elektrony a tyto nově vzniklé buňky nechtějí odumírat – ba naopak se rychle množí a cesta k rakovině kůže je otevřená.

Jak antioxidanty bojují proti volným radikálům

Volné radikály tedy odebírají buňkám elektrony a tím je deformují. Existují však naštěstí látky, které dokáží chybějící elektrony vrátit – jedná se o tzv. antioxidanty. Samozřejmě to nevydrží dělat pořád, proto bychom se měli rizikovým faktorům vyhýbat, ale právě užívání antioxidantů je způsob, jak se volným radikálům bránit. Navíc antioxidanty bojují i proti srdečně-cévním chorobám.

Antioxidanty mezi vitamíny

Z vitamínů patří mezi nejvýznamnější antioxidanty vitamín C, vitamín A a E. Významný je také inositol neboli vitamín B8. Jako jeden z mála dokáže zvýšit aktivitu přirozených zabíječů buněk nádorového bujení a brání tak rakovinovým buňkám dále se šířit a metastázovat. Najdete jej hlavně v luštěninách, celozrnných potravinách, v rýži, v grapefruitech a v zelí.

Další antioxidanty

Dalšími vynikajícími antioxidanty jsou selen, zinek a koenzym Q 10. Dále zde patří flavonoidy obsažené v sojových bobech a nebělené rýži a radikálový nepřítel lutein (kapusta, zelí, špenát, salát, brokolice). Antioxidanty se nacházejí také v zeleném čaji a v džusech z hroznového vína.

Aloe Vera – antioxidační koktejl

Rostlina Aloe Vera obsahuje celou škálu antioxidantů – vitamín A, C, E, celý komplex vitamínů B a minerály selen, zinek a mnoho dalších. Obsahuje také spoustu enzymů, saponiny, mastné kyseliny, dvacet aminokyselin z dvaadvaceti, všech osm esenciálních aminokyselin, které si organismus nedokáže sám vyrobit. Účinných složek obsahuje přes 200. Největší schopností aloe vera je, že dokáže stimulovat a zrychlovat růst buněk, a to až osmkrát. Dále zpevňuje epiderm, což vyvolává omlazení kůže a působí jako ochrana před škodlivými vlivy slunečního záření. Šťáva z listů Aloe Vera je díky svému působení proti volným radikálům a všestranným léčivým i vyživujícím schopnostem výbornou prevencí rakoviny kůže i dalšími druhy rakoviny.

Aloe Vera Sun - chraňte se v létě před volnými radikály

Aloe Vera Sun, to je kolekce péče o pokožku s výtažky z Aloe Vera. Mléko před nebo po opalování, sluneční blokátor, opalovací spreje a mléka.

To vše nabízí LR Health & Beauty Systems všem těm, kteří chtějí chránit svou pokožku před volnými radikály.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies