Jaké potraviny bohaté na antioxidanty zvolit
Vybírejte potraviny, které mají vysoký obsah živin, zvyšte rozmanitost potravin, abyste získali kompletní sestavu vitamínů a minerálů.
Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří borůvky, brusinky, jahody, maliny, hrozny, švestky, jablka, rajčata citrusové ovoce, kiwi, broskve, rozinky, brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, avokádo, zelí, česnek, cibule, řeřicha i mrkev. Z čerstvých bylinek zařaďte do jídelníčku rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, kopr nebo mátu. Výborným antioxidantem je zelený čaj a také džusy z hroznového vína.
Rozdíly mezi komplexními a jednoduchými karbohydáty
Komplex karbohydrátů poskytuje pomalu se uvolňující energii. Oproti tomu jednoduché karbohydráty vytvářejí tzv. rychlou energii, která však také rychle mizí a my máme častější pocit hladu.
Každé jídlo by mělo obsahovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, které pomáhají stabilizovat uvolňování energie a předcházet pocitům hladu mezi hlavními jídly.
Zvyšte množství antioxidantů ve stravě
- Nikdy nevynechávejte snídani - ke správnému startu do nového dne potřebujete plnou zásobu enrgie pro mozek a tělo
- Omezte konzumaci zpracovaných a rafinovaných potravin, omezte bílé pečivo - volte raději celozrnné
- Pijte během dne dostatek tekutin, s jejíž pomocí budou buňky v těle po celý den dostatečně hydratovány
- Vyhýbejte se perlivým a slazeným limonádám
- Velké porce jídla způsobují únavu, raději během celého dne konzumujte menší porce, zažívací ústrojí a játra v případě plnosti mají spoustu práce se zpracováním potravy
- Minimálně zdvojnásobte přísun zeleniny na 10 porcí denně, zní to možná neuvěřitelně, ale věřte, že se takové množství zeleniny dá zvládnout - jezte polovinu ve formě syrového salátu a zbytek lehce uvařte v páře nebo poduste
- Nejlépe uděláte, když si z potravin vyberete biopotraviny - vyhnete se tak škodlivým zemědělským chemikáliím
- Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné, ovšem vynechávejte saturované tuky a hydrogenované formy a nahraďte je mastnými kyselinami Omega 3, 6 a 9, což jsou rybí tuky, ořechy, olivový olej
- Protein obnovuje a tvoři tělesné buňky - volte libové bílé maso, zvěřinu, ryby a omezte červené tmavé maso
- Začleňte do své stravy více sójových výrobků - sója je jedna z potravin s nejnižším glykemickým indexem
- Vyzkoušejte červený džus z hroznů - nejprospěšnější antioxidant ze všech ovocných džusů a skvělá náhrada třeba červeného vína
- Zkuste nahradit stolní sůl za organickou na minerály bohatou mořskou sůl
Diskuze