Asexualita

Termínem asexuální většinou označujeme něco, co nám připadá nepřitažlivé. Toto slovo má ale ve skutečnosti úplně jiný význam. Asexuální jsou lidé s minimálním nebo nulovým zájmem o sex.

Nahá žena s nohama u těla

Když chybí sexuální touha

Pojem asexualita označuje absenci sexuální touhy nebo sexuální orientace. Znamená to tedy, že asexuální osoba není přitahována muži ani ženami. Touha po uspokojení je nulová nebo velmi malá – tito jedinci jsou schopni masturbace, ne však sexu s jinými lidmi. S jiným člověkem nejsou schopni sexuálního vzrušení, natož pak orgasmu.

Asexualita není celibát, dobrovolné vzdání se sexu, ale absence touhy po něm. Asexuálové prostě nemají potřebu žít sexuálně. Někteří lékaři asexualitu považují za sexuální orientaci – tak jako heterosexuál je přitahován opačným pohlavím, homosexuál stejným pohlavím a bisexuál obojím, asexuál není přitahován žádným.

Jak žijí asexuálové

Odhaduje se, že asexuálové tvoří tři procenta obyvatelstva. Protože se současný svět hodně točí kolem sexu, bývají asexuálové považování za podivíny nebo ještě hůře – za duševně choré. Přitom mohou žít stejně bohatým životem jako ostatní lidé. Přestože nestojí o tělesné projevy lásky, milovat dokáží.

Někteří asexuálové mají problémy v mezilidských vztazích – ty ale většinou vychází z nepochopení ostatních. Stále více asexuálů se snaží o to, aby se s nimi nejednalo jako s nemocnými. Zakládají organizace asexuálů, které jim umožňují najít životního partnera, který nepotřebuje k vyjádření lásky sex.

Jak vzniká asexualita

Asexuálem se můžete nerodit nebo stát až v průběhu života. Jeho vývoji napomáhá promiskuitní nebo naopak represivní prostředí, ale také chorobný strach z pohlavních chorob nebo deprese. Asexualita může být i dočasná – každý z nás zažívá občas období, kdy nemá chuť na sex.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies