Atopický ekzém u dětí

Atopie je dědičně založený sklon k alergii. Setkáváme se s ní běžně u kojenců. Typickými projevy atopie je ATOPICKÝ EKZÉM (atopická dermatitida). Jedná se o kožní onemocnění, kterým trpí především atopici - lidé, kteří mají vrozený sklon k alergii.

Dítě sedící v písku

Atopický ekzém a reakce organizmu

Atopický ekzém je kožní projev přehnané reakce organizmu na dráždivý podnět. Alergeny, které vyvolávají tuto reakci jsou většinou potraviny. Alergii může způsobovat také voda, roztoči, prach a cokoli jiného vyjma potravin.

Atopický ekzém a jeho příčiny

Důvodem je nedostatečná funkce mazových a potních žláz. Kvůli silnému svědění si děti postižená místa kůže rozškrábou, tím příznaky ještě zhorší.

Atopický ekzém a jeho příznaky

Příznaky atopického ekzému se mění s věkem. Většinou začíná ve věku 3 měsíců (často po skončení výživy mateřským mlékem).

Konkrétní příznaky

Zarudnutí kůže a pupínky. Kůže může mokvat a tvoří se stroupky. Kožní projevy jsou nejprve na tvářích, čele, bradě, šíří se na krk a do vlasů. Mohou se rozšířit na celé tělo. Jsou spojeny se svěděním a celkově zvýšenou dráždivostí dítěte.

 

Atopický ekzém u kojenců a batolat

Při velmi silné přecitlivělosti na potraviny dítě reaguje i na alergen, který přešel do mateřského mléka. Tedy i při výlučném kojení se může u kojence objevit ekzém, související s potravinovou intolerancí.

 

 

Atopický ekzém a jeho léčba

 

Zásady

  • Léčebná dieta s vyloučením nevhodných potravin.
  • Používání čistě bavlněného prádla a oblečení, které se dotýká přímo kůže a jeho praní nedráždivým mýdlem a čisticími prostředky.
  • Úpravy bytového a domovního prostředí, zejména s cílem odstranění roztočů.
  • Potlačení akutního zánětu místním podáním kortikosteroidů.
  • Úleva svědění celkovým podáním antihistaminik.
  • Místní používání kortikosteroidů.

     

Atopický ekzém přináší dítěti a rodině velké problémy. Rodiče se trápí tím, jak dítě svěděním trpí. Postižení obličejové části dítěte je také nepříjemným faktorem. Cílem je dosáhnout kontroly nad kožními projevy ekzému a stav ustálit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies