Austrálie - země protinožců

Pozorovat delfíny, krmit klokany a medvídky koaly, setkat se s domorodými obyvateli nebo spát v buši, to všechno můžete zažít v zemi protinožců. Austrálie je pro svou přírodu opravdovým lákadlem pro cestovatele a dobrodruhy.

Nádherná pláž v Austrálii

Fakta o Austrálii

Austrálie je sice nejmenším světadílem, ale v kategorii států patří mezi šest největších. Rozprostírá se na ploše cca 7 710 000 km2 a dělí se na šest oblastí: Western Australia, Northern Territory, South Australia, Queensland, New South Wales Victoria, Australian capital territory a Tasmánie. Hlavním městem je Canberra, známější jsou však města jako je Sydney nebo Melbourne. Počet obyvatel přesahuje 17 000 000. Většina Australanů žije na úzkých pruzích jihovýchodu země. Austrálie je federativní konstituční monarchie ležící na stejnojmenném kontinentě a přilehlých ostrovech.

Geografie Austrálie

Dvě třetiny území pokrývá pouštní oblast zvaná Západoaustralská plošina. Podél východního pobřeží se táhne Velké předělové pobřeží a pohoří Kordillery. Nejvyšším pohořím jsou australské Alpy s největší horou země Mount Kosciusko (2 228 m n. m.) Země je zásobována převážně díky největší řece Murray a mnoha pramenům podzemních vod. Břehy Austrálie omývá Indický a Tichý oceán.

Australská fauna a flóra

Austrálie je domovem mnoha rostlinných a živočišných druhů, které nenajdete jinde na světě. Jedná se hlavně o ptakopyska, ježuru, klokany, medvídky koaly a pštrosa emu. Místem pozoruhodné fauny a flóry je Velký bariérový útes. V Austrálii můžete pozorovat velryby a delfíny, krmit klokany nebo tábořit v buši. Austrálie, to je jedno velké dobrodružství.

Podnebí v Austrálii

Počasí v Austrálii je vlhké, subtropické až tropické, vnitrozemí se vyznačuje pouštními klimatickými podmínkami. Léto trvá od listopadu do března, nejchladněji je v červnu a červenci.

Historie Austrálie

Prvními přistěhovalci byli v 17. století holandští badatelé. V roce 1770 anglický cestovatel James Cook prohlásil kontinent za majetek Velké Británie. Dlouho se zde dováželi trestanci odsouzeni k nuceným pracím a vznikaly nové osady. V roce 1851 zde po objevení zlata propukla zlatá horečka a hromadné migrace a skončily také trestanecké transporty.

Aborigins - domorodí australští obyvatelé

Původní obyvatelé, domorodci zv. aboriginiové, obývají Austrálii více než 4 000 let, ale v současné době jich tvoří jen 2 % australského obyvatelstva. Přišli pravděpodobně z jihovýchodní Austrálie. V době, kdy Austrálii začali osidlovat první evropané, byly aboriginiové na úrovni doby kamenné. V průběhu osídlování docházelo k jejich vyhánění, dnes jsou uznáváni jsou rovnoprávní občané. Skalní díla domorodců můžete dodnes obdivovat v oblasti Yankee Hat.

Odkud pochází název Austrálie?

Název státu vychází z polohy kontinentu, neboť slovo Austrálie je odvozeno z latinského australis – jižní.

Nejatraktivnější místa Austrálie

  • Velká města - Sydney a Melbourne
  • Alice Spring – zelená oáza uprostřed pouště
  • Urulu – obrovská stolová hora považována za posvátné místo
  • Canberra Space Centre - vesmírné středisko
  • Yankee Hat - skalní díla domorodců
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies