Avokádo a jeho příznivé účinky

Avokádo je tropické ovoce, které původně pochází z Jižní Ameriky. Pro svůj vysoký obsah vitamínů a ostatních látek, má příznivé účinky na organismus a navíc pomáhá při snižování nadváhy.

Rozpůlené avokáda s peckou

Avokádo a původ

Avokádo původně pochází z Jižní Ameriky. Poté co ho objevili španělští mořeplavci, přivezli avokáda na ostrovy v Atlantiku, do Západní Indie a na Kanárské ostrovy. Tam byla pěstována jen jako podřadné plodiny. Až na začátku 20. století v Kalifornii se přišlo na potenciál pěstování avokáda. Dnes se avokádo pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Avokáda, která jsou na evropských trzích, pocházejí výhradně ze Španělska a Izraele.

Avokádo a charakteristika

Avokádo je plod podobný hrušce a jeho velikost se pohybuje od několika centimetrů (průměr 4 – 5 cm). Barva je různá, od tmavozelené a žluté po červenou až skoro černou. Je bohatým zdrojem vitamínu E, B6, draslíku a hořčíku. Má až 15% přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat cholesterol v krvi.

Avokádu se nemusíte vyhýbat ani během diety - stejně jako mandle, sezamová semínka a panenský olivový olej, i avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky, které jsou nutností pro zdravě a zářivě vyhlížející pleť.

Avokádo a účinky na organismus

  • Pomáhá při snižování nadváhy
  • Zmírňuje menstruační bolesti
  • Je velkým zdrojem bílkovin
  • Pomáhá při tvorbě červených krvinek
  • Podporuje soustředění

Avokádo a konzumace

Avokádo, které je zralé, je při stisknutí prstem mírně měkké, ale ne kašovité. Konzumuje se dužina, která má máslovou konzistenci, a to díky vysokému obsahu tuku. Jeho kuchyňské použití je široké. Používá se pro výrobu pomazánek, dresinků, kombinuje se se zeleninovými nebo ovocnými saláty. Zajímavostí je, že avokádo začíná zrát, až když se utrhne ze stromu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies