Badyán - koření starých Číňanů
Kateřina Řehořová
04.07.2006
Plod jihočínského magnóliového stromu uklidňuje nervy, zahání stres a jemně vás zmalátní. Éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím, čímž zlepšují trávení. Badyán je součástí mnoha sirupů proti kašli, protože působí také proti podráždění.
Badyán
Plod jihočínského magnóliového stromu uklidňuje nervy, zahání stres a jemně vás zmalátní. Éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím, čímž zlepšují trávení. Badyán je součástí mnoha sirupů proti kašli, protože působí také proti podráždění a má bakteriální účinky.
Badyán - jak chutná
Badyán voní podobně jako anýz. Jeho chuť je však silnější, sladší a ohnivější, s nádechem lékořice.
Badyán - k čemu se hodí
Jeho chuť příjemně ochucuje pečeni ze zvěřiny, vepřové a kachní maso připravené na sladko - kyselý způsob, zjemňuje dušené ryby, polévky a sladkosti (např. cukroví a švestková povidla).
Badyán - jak vypadá
Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze