Banánová dieta

Rádi byste shodili nějaké to kilo, ale nedokážete se zbavit chuti na sladké? Zkuste banánovou dietu. Díky tomuto ovoci sladkostem odoláte a co víc - budete hubnout bez úbytku energie a pocitu hladu.

Trs banánů omotané metrem

Proč zrovna banány?

Banány jsou zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, stopových prvků a enzymů, které zpomalují proces stárnutí. Obsahují aminokyseliny, díky kterým jsme odolnější vůči stresu a lépe usínáme. Podílí se na snižování vysokého krevního tlaku a jsou častou součástí diet při onemocnění žaludku nebo ledvin.

Dieta s banány vás zasytí

Banány nás díky vysokému množství sacharidů rychle zasytí – že byste po nich ale přibrali se bát nemusíte, pokud zvolíte správné množství a správnou kombinaci s dalšími jídly. Banánová dieta je výbornou formou krátkodobé diety – drží se maximálně sedm dní. Zopakovat si ji pak můžete zase za měsíc.

Nezapomeňte spolu s dietou dodržovat i dostatečný pitný režim – pijte ale raději po doušcích než abyste do sebe „vylili“ dvakrát za den litr vody, což organismus zbytečně zatěžuje!

Dietní jídelníček

1. DEN

Snídaně

Hrnek neslazeného bylinkového čaje, krajíc slunečnicového chleba s volským okem nebo vajíčkem uvařeným natvrdo.

Svačina

Jeden kelímek nízkotučného jogurtu

Oběd

Salát z čínského salátu, dvou strouhaných mrkví, jednoho strouhaného jablka a jednoho na plátky nakrájeného banánu. Zalijte trochou olivového oleje, citrónové šťávy, dochuťte solí a pepřem. Zakusujte plátkem celozrnného chleba.

Svačina

5 dkg sušených banánových chipsů

Večeře

Banán rozkrojte na dvě poloviny, přelijte vanilkovým jogurtem a dochuťte hrstí čestvých rozmixovaných jahod.

2. DEN

Snídaně

Hrnek neslazeného zeleného čaje, celozrnný rohlík namazaný nízkotučným tvarohem a posypaný pažitkou (nebo s rajčetem). K pití si dejte koktejl z mléka a banánu.

Svačina

Kedluben

Oběd

Kuřecí řízek nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Kapsu osolíme, opepříme, jemně naklepeme a vložíme do ní napůl rozkrojený banán potřený medem. Kapsu spojíme párátky a pečeme na másle v troubě. Podáváme s ledovým salátem.

Svačina

Jablko

Večeře

V mléce nechejte alespoň na hodinu odstát ovesné vločky. K nim pak přidejte trochu medu, banán nakrájený na kolečka a další hrnek mléka. Rozmixujte na koktejl.

3. DEN

Snídaně

Hrnek černého čaje nebo neslazené kávy, cornflakes s mlékem.

Svačina

Broskev nebo nektarinka

Oběd

Filet z tresky pokapeme citronem, osolíme, opepříme. Přidáme na kolečka nakrájený banán a společně podusíme. Podáváme se salátem z nastrouhaného hlávkového zelí, mrkve, troškou citrónové šťávy, oleje, bylinkové soli a pepře.

Svačina

Dvě rajčata nebo paprika

Večeře

Salátovou okurku zbavte slupky, na struhadle ji nahrubo nastrouhejte, vymačkejte šťávu. Přidejte sůl, pepř, kelímek bílého jogurtu a jeden stroužek česneku.

4. DEN

Snídaně

V toastovači osmahněte dva toastové plátky. Na pánvi nechejte rozpustit máslo, osmahněte plátky banánu a hrst borůvek. Směs dejte na toasty.

Svačina

Kelímek nízkotučného jogurtu

Oběd

Vymačkejte trochu štávy z citrónu, přidejte lžičku medu. Oloupejte jedno jablko, hrušku, pomeranč a banán, vše nakrájejte na kostičky. Smíchejte se zálivkou. Přidejte najemno nasekanou a na pánvi opraženou hrst vlašských ořechů.

Svačina

100 g ananasu

Večeře

Konzerva tuňákového salátu s celozrnným rohlíkem nebo chlebem.

5. DEN

Snídaně

Krajíc celozrnného chleba s máslem, 30% eidamem, na plátky nakrájenou ředkvičkou a salátovou okurkou.

Svačina

1 banán

Oběd

100 g grilovaných kuřecích nebo krůtích prsou, 100 g bramborů posypaných petrželkou.

Svačina

1 větší pečené jablko

Večeře

Banán a jablko nakrájejte na hrubá kolečka, vložte do máslem vymazané mísy, zakápněte medem a 15-20 minut pečte.

6. DEN

Snídaně

Šálek mléka s ovesnými vločkami, banán

Svačina

1 pomeranč

Oběd

60 g celozrnných těstovin se 100 g dušených rajčat, 100 g cuket. Dochuťte olivovým olejem, solí, pepřem, mozzarelou a orgánem.

Svačina

Nízkotučný jogurt

Večeře

100 g dušeného filé z tresky se 100 g chřestu vařeného v páře.

7. DEN

Snídaně

Krajíc celozrnného chleba s máslem a vejcem uvařeným natvrdo. Šťáva z jednoho banánu a pomeranče, doplněné dvěmi dcl vody.

Svačina

50 g sušených banánových chipsů

Oběd

Omyjte 200 g brambor, rozkrojte na půlky, osolte, okmínujte a slupkou dolů položte na pekáč vymaštěný olivovým olejem. Podává se s nízkotučným tvarohem.

Svačina

100 g hroznového vína

Večeře

Rýžový pudink smícháme s banánem nakrájeným na kolečka, nahrubo nastrouhaným jablkem a dvěmi lžícemi drcených vlašských ořechů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies