Bandáž žaludku

Nejdříve nadváha, poté obezita s BMI nad 35. Může za to pohodlný životní styl, sedavé zaměstnání, vyšší příjem energie než výdej a v nejhorším případě můžeme skončit s bandáží žaludku, když to nejde jinak...

Portrét ženy v bílém tílku s květinami

Obezita představuje nejčastější příčinu úmrtí v Americe a druhou nejčastější ve vyspělých zemích Evropy, ovšem v posledních 10 letech došlo právě v Evropě k jejímu nárůstu o 40 %. Obezita zkracuje život až o 10 let a bohužel postihuje i stále větší počet dětí.
Nosí-li pacient značný počet kilogramů, může se stát, že konzervativní léčba (postupné snižování váhy) prostě nezabere. Pak je vhodné zvolit bandáž žaludku.

Úbytek kilogramů po bandáži žaludku

Po operačním zákroku pacienti redukují svou hmotnost o zhruba 2 - 10 kg/měsíc. Váhové úbytky jsou ovlivněny z velké části tím, zda pacienti již před operací hubli či nikoliv. Největší váhové úbytky jsou první dva roky po operaci. Bandáž žaludku nicméně pomáhá pacientovi celoživotně. Aby chirurgický výkon byl úspěšný, jsou nutné pravidelné kontroly u bariatrického chirurga, obezitologa a někdy i psychologa. Z pohledu obezitologa se osvědčují pravidelné kontroly po 1 - 2 měsících.

Samotná bandáž žaludku

Samotnou bandáží žaludku se rozumí pásek, na jehož vnitřním obvodu je měkký balonek. Po určení místa, kde bude provedena bandáž, se pásek stáhne kolem žaludku tak, aby stačil k pocitu nasycení podstatně menší objem jídla. Nehrozí zaříznutí do sliznice, neboť materiál použitý na bandáž je měkký a samozřejmě kvalitní. Samotný výkon probíhá laparoskopicky v celkové anestezii.

Dieta po bandáži žaludku

Po operaci je nejdůležitější jíst "málo a častěji" - to znamená jíst každé 3 - 4 hodiny. Při pocitu sytosti by pacient neměl v jídle pokračovat. Dále se doporučuje pít mezi jídly a ne při jídle. Velmi důležité je vyvarovat se příjmu potravin s vysokým energetickým obsahem a druhou skupinou, která není doporučována po operaci, jsou potraviny, které by naopak funkci bandáže mohly narušit - slupky z ovoce a velké kusy masa.

U koho se bandáž žaludku provádí

Provádí se u pacientů s III. stupněm obezity (Body Mass Index více jak 40 kg/m2) nebo u pacientů s II. stupněm obezity (Body Mass Index více jak 35 kg/m2), kteří trpí na další choroby mající na obezitu vliv (např. vysoký krevní tlak, diabetes mellitus nejčastěji 2. typu, tj. nezávislý na inzulínu, zvýšenou hladinu cholesterolu, onemocnění kloubů).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies