Beskydy - lyžování, areály, běžecké trasy

Moravskoslezské Beskydy jsou od roku 1973 chráněnou krajinnou oblastí, přesto jsou rájem nejen letních, ale také zimních sportů. Na své si přijdou jak začátečníci, tak pokročilí lyžaři a rodiny s dětmi.

Slunce svítící nad zasněženou krajinou

Bílá v Beskydech patří k významným střediskům

Počet vleků: 4
Počet sjezdovek: 4
Poloha: 776 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá

Lyžování na Bílé

Lyžařský areál se nachází na svazích kopce Zbojnická (776m. n. m.) asi 55 km od Ostravy směrem na hranici se Slovenskem na Bumbálce. Leží v malebném údolí říčky Bílá Ostravice. Patří k významným lyžařským střediskům v Beskydech. Kromě toho se zde také konají významné sportovní akce v republikovém i evropském měřítku. Areál tvoří sjezdové tratě vhodné pro začátečníky a děti, najdou se i vhodné terény pro pokročilé lyžaře. Zkrátka nepřijdou ani milovníci snowboardingu, pro které je připraven snowpark v jižní části areálu.

Doprava

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti vleku.

Bílá a běžecké trasy

Pro milovníky běžeckého lyžování jsou vhodné trasy vedoucí od horní stanice vleku na hřeben Moravsko-slovenského pomezí a upravovanou trasu od horní stanice vleku na jih směrem k Mezivodí.

Pustevny v Beskydech potěší i děti

Počet vleků: 9
Počet sjezdovek: 9
Poloha: 620 až 1098 m. n. m.
Obtížnost: modrá, červená, černá

Lyžování na Pustevnách

Lyžařské středisko Pustevny se nachází 6 km od Frenštátu pod Radhoštěm. Lyžařské terény jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro zdatnější lyžaře. Dostatek prostoru mají i děti na cvičných loučkách. Středisko je vybaveno dvousedačkovou lanovou dráhou, vleky a systémem technického zasněžování.
Rozhodně stojí za to sjet si na lyžích dvě dlouhé sjezdové tratě – a to 5 km dlouhou Knížecí cestu s převýšením 400 metrů, která spojuje Pustevny s Roztokou a tzv. Bratislavský okruh, který vede z Pusteven Knížecí cestou k chatě pod svahem Mladých, vyjede se vlekem nahoru a pokračuje po hřebeni okolo Cyrilky zpět na Pustevny ke Knížecí cestě.

Doprava

Autobusem se dá jet z Frenštátu přes Trojanovice do zastávky Ráztoka, kde je záchytné parkoviště. Dále pak lanovkou na Pustevny. Z prostřední Bečvy se dá dojet autobusem, nebo autem až na Pustevny.

Poustevny a běžecké trasy

K nejvyhledávanějším lyžařským běžeckým trasám patří nenáročná hřebenová trasa s výhledy do okolí, směrem na Radhošť (1129 m. n. m.) nebo na opačnou stranu směřující trasa na Martiňák. Další lyžařská běžecká trasa vede na chatu Mír. V okolí Pusteven bývají pravidelně upravovány i závodní okruhy standardních tratí střední obtížnosti a délek od jednoho do pěti kilometrů.

Soláň nabízí dva lyžařské areály

Počet vleků: 8
Počet sjezdovek: 5
Poloha: 860 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá

Lyžování na Soláni

Na vrcholu Soláně v nadmořské výšce 860 m. n. m. leží areál TJ Rožnov pod Radhoštěm a areál Soláň - sedlo. Najdete zde sjezdovky všech stupňů obtížností, které jsou v případě nedostatku sněhu uměle zasněžovány. Sjezdovky jsou situovány na severních a východních svazích vrcholu Soláň a Gigula. Areál Soláň – sedlo disponuje třemi vleky. Na své si tu přijdou především rodiny s dětmi.

 

Doprava

Do této oblasti se dá dostat po silnici z Rožnova pod Radhoštěm ve směru na Velké Karlovice.

Soláň a běžecké trasy

Vyzkoušejte běžeckou hřebenovou stopu směr Horní Bečva – Bumbálka v délce 8 km. Výchozím místem je chata Na Bartáku.

Velké Karlovice a lyžařský areál Razula

Počet vleků: 3
Počet sjezdovek: 3
Poloha: 850 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená

Lyžování v lyžařském areálu Razula

Ski areál Razula se nachází v srdci Beskyd v obci Velké Karlovice. V nadmořské výšce 850 metrů leží v obci Velké Karlovice poměrně nový ski areál s jednou z nejdelších sjezdovek Beskyd. Je zde velmi kvalitní zázemí jak pro lyžaře, tak běžkaře. Na své si přijdou lyžaři s nejrůznějším stupněm zdatnosti. Večerní lyžování má tady také své kouzlo, navíc nechybí velkoplošná projekce, kdy můžete přímo na lyžích sledovat hudební a sportovní přenosy. Nechybí ani sjíždění zasněženého svahu na speciálních člunech – tzv. snowtubing. Lyžování lze spojit i se zálibou v motorkách.

Doprava

Třetím rokem bude dopravovat lyžaře do Velkých Karlovic skibus Razula. Na trase Kroměříž – Zlín – Vsetín – Velké Karlovice bude jezdit každý víkend.

Velké Karlovice a běžecké trasy

Velké Karlovice jsou také rájem běžkařů, protože denně jsou upravovány běžecké stopy. Vyrazit na běžky můžete klidně i na Silvestra! Na zajímavé hřebenové tratě se napojíte z horní stanice vleku Razula a již nemusíte překonávat výškový rozdíl. Hřebenovou trasou se tak lze dostat až na Kasárnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies