Pro koho je bezlepková dieta vhodná?
Bezlepková dieta je součástí léčby pacientů, jejichž trávicí systém není schopen zpracovat lepek (tzv. intolerance laktózy). Jedná se především o onemocnění celiakií nebo tzv. Duhringovou nemocí. Bezlepková dieta se také často používá pro léčbu dlouhodobých průjmových onemocnění.
Bezlepková dieta – zakázané potraviny
Pečivo a cereální výrobky
Mouka obsahující lepek (žitná, pšeničná, ovesná, ječmenná), pečivo a chléb z mouky obsahující lepek (včetně celozrnného), műsli, cornflakes, cereálie a műsli tyčinky, které nejsou označeny jako bezlepkové.
Přílohy k pokrmům
Těstoviny a knedlíky připravené z mouky obsahující lepek. Lepek mohou obsahovat také instatní směsi jako jsou polévky, omáčky, ale i konzervy, polotovary a přídatné látky
Alkohol, káva, sladkosti
Pivo, destiláty, káva, náhražky kávy, většina sladkostí.
Bezlepková dieta – povolené potraviny
Potraviny zakázané bezlepkovou dietou lze nahradit neobilnými surovinami (například luštěninami) nebo obilninami neobsahujícími lepek (kukuřice, rýže, pohanka).
Bezlepková dieta – recepty
Připravili jsme si pro Vás několik chutných receptů, které neobsahují lepek.
Bezlepkový chléb v domácí pekárně
230 ml mléka, 200 ml vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 300 g bezlepkové směsi Mantler, 200 g kukuřičné mouky, 1,5-2 zarovnané lžičky soli, 1 zarovnaná lžička cukru nebo melasy, 2 zarovnané lžičky sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, lněné a sezamové semínko
Do nádoby umístěné v domácí pekárně dáme nejdříve tekuté ingredience, poté mouku a semínka. Do jednoho rohu sůl, do druhého rohu cukr a doprostřed droždí. Necháme promíchat a pečeme dle jednotlivého druhu domácí pekárny až do té doby, dokud se na povrchu chleba nevytvoří zlatavá kůrka.
Pudingové řezy
300 g bezlepkové mouky, 1 vejce, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 70 g másla, 10 g prášku do pečiva, špetka soli, mléko, voda
Náplň: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudingy v prášku, 3-5 vanilkových cukrů, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 žloutek
Všechny suroviny zpracujeme v misce. Z těsta vyválíme 4 tenčí placky (cca 1cm vysoké). Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme do zlatova.
Z mléka, pudingů a vanilkového cukru uvaříme puding, který necháme vychladnut. Mezitím utřeme máslo, moučkový cukr a žloutek.Tuto směs smícháme s vychladlým pudinkem.
Na upečenou placku natřeme pudinkovou směs, přiklopíme druhou plackou a zatížíme. Necháme v lednici přes noc ztuhnout, poté krájíme na kostky.
Diskuze