Bezpečně na in-linech

Jízda na in-linech láká děti i dospělé. Sport se stává stále oblíbenějším, ale zároveň zahrnuje spoustu rizik a možnost nebezpečných pádů. Sportovní chrániče by měly být součástí výbavy. Bez ochranné přilby do terénu vůbec nevyrážejte.

Muž na bruslích při výskoku

Nejčastější úrazy na in-linech

Zájem o bruslení „na suchu” všeobecně vzrůstá. S ním v jedné rovině také množství úrazů, které jsou mnohdy zbytečné, pokud bychom sobě a hlavně dětem pořídili potřebné chrániče. Zlomená ruka, naražená kostrč a úrazy páteře patří mezi nejčastější nebezpečí. Nemluvě o nešťastných pádech na hlavu. Proto bez chráničů loktů, dlaní, zápěstí, kolenou a hlavně - bez helmy - bychom brusle měli nechat mimo náš dosah.

Bez přilby riskujete zdraví

Možná si říkáte, že je to zbytečnost, že zrovna Vám se to stát nemůže a padat přece umíte. Ale proč zbytečně riskovat? Přilba vám při nešikovném pádu může zachránit život, děti by si ji měly nasazovat automaticky, a to od počátku sportování (ať už to jsou brusle nebo kolo). Děti by měly být k této opatrnosti vedeny od prvního obutí nebo šlápnutí do pedálů.

Výběr přileb je široký, přilbu volíme podle velikosti hlavy (velikosti jsou nastavitelné, většinou pomocí pásku na zátylku). Součástí přilby je skořepina, výplň, většina z ochranných přileb je opatřena i ventilací a několika bodovým zapínáním. Nechte dítě, aby si přilbu vybralo podle sebe (třeba podle barevného provedení, o to raději po ní sáhne).

Bezpečně na in-linech

Zásady, které byste měli mít na paměti

  • před jízdou se řádně protáhněte, zejména svaly nohou
  • pádu se do poslední chvíle nebraňte, mnohdy spíše zhoršíte situaci
  • při nájezdu na kamínky nebo trávu přeneste energii z jízdy do běhu
  • pro jízdu volte cyklostezky (případně stezky pro bruslaře) nebo parky, jízdě na silnicích se vyhýbejte
  • naučte se brzdit - obloučkem i se stoperem
  • vyhýbejte se jízdě na nepravidelném terénu a hlídejte opotřebení koleček

Jízda na in-linech pro skvělou kondici

V začátcích bruslení začneme s fitness bruslením. Je vhodné pro rekreační sportovce, děti. Je to takový odpichový můstek. Pro udržení kondice je fitness bruslení ideální. Posílí nohy, boky i zadeček a děti si při jízdě na in-linech užijí spoustu zábavy. Počasí nám přeje, tak proč to nezkusit? Místo posedávání u televize tak můžete vyrazit za společnou rodinnou aktivitou. Samozřejmě s ochrannou přilbou...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies