Biatlon

Biatlon je zimní sport, který spojuje běh na lyžích se střelbou. Vyžaduje schopnost naprosté koncentrace. Díky různým způsobům penalizace, startů a počtů střeleb slibují soutěže v biatlonu atraktivní podívanou plnou napětí a zvratů.
Muž na lyžích sjíždicí kopec

Průběh biatlonu

Biatlonisté běží na tratích dlouhých do 15 km, u mužů mohou být dlouhé i 20 km. Na tratích se střídají rovné, klesající a stoupající úseky. Závodníci vybíhají hromadně, nebo v časových intervalech. Střílí se dvakrát až čtyřikrát, a to vleže a vestoje. Na každém střelecké zastávce je třeba sestřelit pět terčů. Za každý nesestřelený terč se závodníkovi přičítá minuta navíc k dosaženému času nebo musí absolvovat trestné kolo navíc o délce 150 metrů. Střílí se ve vzdálenosti 50 metrů. Pušku si soutěžící nese na zádech.

Biatlon v létě?

Ano, je to možné. Lyžování lze vyměnit za běh nebo jízdu na horském kole nebo mohou biatlonisté lyžovat na kolečkových lyžích.

Individuální disciplíny biatlonu

Vytrvalostní závod

má nejdelší trasu a nejdelší tradici, vyznačuje se náročným stoupáním. Závodníky čekají čtyři střelby, střídavě vleže a vestoje. Startuje se v 30-sekundových, případně minutových intervalech. Trestem za minutý terč je přičtení jedné minuty navíc. Vítězem je ten závodník, který dosáhl nejnižšího výsledného času.

Sprint

Má kratší tratě, menší stoupání a střílí se pouze dvakrát. Za každý minutý terč musí závodník absolvovat trestné kolo 150 metrů. Startuje se v 30-sekundových, případně minutových intervalech. Vítězem je opět závodník s nejnižším dosaženým časem.

Stíhací závod

V této disciplíně závodníci zaujímají místo na střelnici podle pořadí, v jakém na ni dojeli. Za minutý terč zde platí trest 150 metrového okruhu navíc. Do stíhacího závodu se vždy kvalifikuje 60 nejlepších závodníků ze sprintu. Vítězem se stává závodník, který jako první přejede cílovou čáru bez ohledu na dosažený čas. Stíhací závod je velmi atraktivní pro diváky, neboť je na první pohled jasné, kdo aktuálně vede a napětí prožívají i závodníci.

Závod s hromadným startem

V tomto závodu soutěží pouze 30 závodníků, kteří vyrážejí na start společně ze tří řad. Střílí se čtyřikrát, trestem za minutý terč je 150-metrový okruh navíc. Vítězí ten, kdo jako první dojede do cíle.

Kolektivní disciplíny

  • Štafeta
  • Smíšená štafeta
  • Družstvo
Většinou se jedná o čtyřčlenná družstva, kdy se počítá s celkovým dosaženým časem celého družstva. Ve smíšené štafetě jsou v družstvu obsaženy ženy i muži.

Biatlon a soutěže

  • Světový pohár se koná každoročně a je základní biatlonovou soutěží
  • Mistrovství světa se koná každoročně s výjimkou let olympijských her
  • Olympijské hry se konají jednou za čtyři roky
  • Evropský pohár se koná každoročně souběžně se Světovým pohárem
  • Mistrovství Evropy se koná každoročně

Naši biatlonisté

Mezi naše zatím nejúspěšnější biatlonisty patří Kateřina Holubcová, která v roce 2003 získala titul mistryně světa ve vytrvalostním závodě a Roman Dostál. Ten dosáhl v této disciplíně titulu mistra světa v roce 2005.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies