Bikros - sport o rychlosti a výbušnosti

Bikros je sport, kde závodí skupina jezdců na tratích, které jsou speciálně upraveny s velkou řadou různých skokánků. Rozhodující pro bikros je určitě rychlost, výbušnost, cit pro kolo, ale také drzost.
Muž na kole sjíždí kopec

Vznik bikrosu

Bikros vznikl v šedesátých letech minulého století v USA. Zpočátku se jezdilo na motokrosových tratích, později se začaly stavět tratě přímo pro birkosová kola. Historií je i startér, který jednotlivé jízdy startoval, tím způsobem, že měl ceduli s nápisy 10 a 5, což znamenalo počet sekund do startu. Dnes se vše řídí počítačem a semafory.

Bikrosová trať

Základem každé trati určené pro bikros je startovní pahorek se startovní rampou. Skokánky jsou tvořeny hlínou a jako vrchní povrch se nejčastěji používá šotolina. Na odrazové hrany skoků se používá asfalt. Trať je dlouhá zhruba 400 metrů.


Skokánky na dráze se od sebe liší a to jak velikostně, tak i typově. K nejznámějším patří dvojskoky, trojskoky, vyskakovák a lavice. V cílové rovince jsou často používány mnohaskoky, které dávají více možností na projetí či skočení.

Povinná výbava pro jezdce bikrosu

  • Přilba
  • Rukavice
  • Dres s dlouhým rukávem
  • Dlouhé kalhoty
  • Chrániče kolen, loktů, páteře

Bikros v České republice

Do České republiky se bikros dostal v roce 1984 a hned si získal velkou popularitu. Po pádu komunismu začali jezdci objevovat to, že se na západě jezdí na úplně jiných kolech, co se techniky týče. Byly až o polovinu lehčí než ty naše. Zhruba tři roky u nás platilo, že vyhrával ten, kdo měl dostatek peněz a přivezl si ze západu slušné kolo. Dnes je situace mnohokrát lepší a dá se říct, že jezdci ze všech koutů světa jsou na tom podobně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies