Bioprodukty a biopotraviny

Bioprodukty jsou pro spotřebitele v České republice v mnoha případech ještě neznámou. A přitom koupí biopotravin podporujete své vlastní zdraví, ekofarmáře a rozvoj produkce bezpečných a kvalitních potravin. Dost důvodů proč si o bioproduktech říci více.

Koření kardamom

Bioprodukty

Suroviny, z nichž se vyrábí biopotraviny, se pěstují na bio – farmách a toto označení je určeno pouze pro zemědělce, kteří své produkty pěstují na nezávadné půdě podle přísných kritérií o nezávadnosti surovin. V prodejní síti u nás je zatím k dostání velmi málo produktů ekologického zemědělství.

Biopotraviny

Takto vyrobené potraviny se vyznačují tou nejvyšší kvalitou, výraznou nezaměnitelnou chutí a vysokou trvanlivostí – zejména u zeleniny a ovoce. Musí být zdravotně zcela nezávadné, nesmí být produkovány za pomocí hnojiv minerálního původu, pesticidů či hormonů a jejich výroba je vymezena zákonem č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. U biopotravin a je jednoznačně stanoveno, jak musí být označovány a takto určené logo mohou používat pouze producenti, ktěří pravidelně procházejí procesem organizace KEZ o.p.s. založené Ministerstvem zemědělství. Jejich zakoupením investujete nejen do svého zdraví, ale podpoříte i životní prostředí.

Potravinové alergie a biopotraviny

Biopotraviny jsou ekologicky nejčistšího původu. Jejich konzumace je pro organismus menší zátěží a není třeba přemýšlet, zda obsahují konzervanty a další problematické látky. Absence přídatných látek je výhodou konzumace biopotravin a bude pro ne-alergika a ne-intolerantního na potravinu výhodná, protože přídatné látky mohou při vyšší zátěži organismu být součástí spouštěcí reakce (tzv. triggeru) potravinové alergie nebo jeií intolerance.

Biopotraviny v ČR a ve světě

U nás zatím není trh s biopotravinami na úrovni jako jinde ve světě. Důvodem je především cena těchto potravin, která převyšuje někdy i mnohonásobně cenu potravin“obyčejných“. Ale je nutno říci, že poptávka rok od roku roste, proto je co zlepšovat a pokusit se přiblížit jiným evropským zemím, kde se staly biopotraviny vyhledávaným zbožím. Mistry biopožitku jsou Švýcaři. Průměrný obyvatel Švýcarska vydá ročně 97 Euro za nákup biopotravin, což je dvakrát více než v Německu a dokonce třikrát více než v USA.

Zřejmě se máme co učit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies