Bludy o hubnutí

Chcete zhubnout? V naprosté většině případů bude odpověď znít „ano“. Jenže někdy to jde pěkně ztuha. Možná i proto, že tvrdošíjně dodržujete zásady, které už moderní medicína dávno vyvrátila. Které mýty o hubnutí mají tuhý kořínek a tradují se dodnes?

Žena s vypracovaným tělem

Chcete-li zhubnout, jezte nejpozději v 17 hodin

Dávno passé. Rozhoduje čas, kdy chodíte spát. Poslední jídlo byste měli sníst 4 hodiny před ulehnutím do postele. Takže když jste sova a uléháte o půlnoci, klidně si dejte něco lehkého v osm hodin večer.

Negativní kalorie

Čas od času se objeví informace o potravinách obsahujících tzv. negativní kalorie. Trávením těchto potravin údajně vydáte více kalorií, než spálíte. Kdyby to byla pravda, svět by byl plný štíhlých lidí a obezita by neexistovala.

Stačí sport

Sport nebo pohyb k hubnutí neodmyslitelně patří. Ale myslet si, že po dvou hodinách na kole se můžu nacpat jak Otesánek, je velká chyba, která se časem projeví kily navíc. Abyste hubli, musíte mít výdej energie vyšší než příjem.

Po přílohách se tloustne

Tak vynecháme chleba, rýži, těstoviny … a jediné, čeho dosáhneme, bude nevyvážená strava. Daleko vhodnější je varianta s kompletním jídlem, tedy i přílohou, ale v menších porcích a dietněji upravených.

Místo jídla ovocné šťávy

Taky nefunguje. Navíc neředěné ovocné šťávy obsahují hodně cukru, takže vám po nich brzy vyhládne. Zkuste když tak neslazené ovocné čaje nebo zeleninový vývar.

Olivový olej místo másla

Máme zafixováno, že rostlinné tuky jsou zdravější než živočišné. To sice ano, ale kalorií mají stejně. Po olivovém oleji tedy nezhubnete, uděláte ale něco pro své cévy a srdce.

Stop masu = zhubnout

Není pravda. Maso musíte vy výživě něčím nahradit. Pokud to bude zelenina, fajn, ale pokud vsadíte na sýry, smetanu nebo těstoviny, příjem energie se nesníží.

Po light potravinách zhubnu

Pojem „light“ je dost zavádějící. Hlídejte si složení výrobku. Často totiž tyto potraviny obsahují méně tuku, ale o to víc cukru nebo škrobu.

S pozitivním přístupem se hubne snáz

Ano, psychika ovlivňuje i naši fyzickou kondici. Ale s talířem plným brambůrků u televize nezhubnete, i když budete mít sebelepší náladu. Bez pohybu a úpravy jídelníčku to zkrátka nepůjde.

Po celozrnném pečivu se hubne

Ne, celozrnné pečivo je na tom kaloricky stejně jako pečivo z bílé mouky. Má však vyšší glykemický index, proto vás zasytí na delší dobu.

Mám tloušťku v genech

Častá a oblíbená výmluva. Mnohem pravdivější je, že jste si z rodiny přenesli stravovací návyky a životní styl (do kterého sport a pohyb rozhodně nepatří), které nyní nesou své ovoce – kila navíc. Zapomeňte na zásmažky, smetanové omáčky a škvarkové pomazánky, vytáhněte kolo a pohorky a za pár měsíců budete poloviční!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies