Boj muže proti muži - Ultimate fighting

Zápasy muže proti muži jsou staré staletí. Už od počátku lidské civilizace musel člověk bojovat, aby přežil. Ultimate fighting se jako veřejný zápas objevil poprvé ve starém Římě. Postupem času jsou zápasy stále populárnější a už dostávají své hranice.
Nos a oči muže na zeleném pozadí

Počátky Ultimate Fighting

Ve starém Římě kolem poloviny 3.století před Kristem převzali Římané kolem poloviny třetího století od Etrusků zvyk doprovázet pohřební slavnosti významných mužů právě zápasy na život a na smrt.
Tyto první zápasy Ultimate Fighting se odehrávaly před úmrtním ložem, na němž spočívalo tělo nebožtíka. Tam proti sobě byli nuceni nastoupit váleční zajatci, aby svou krví usmířili ducha zemřelého a získali přízeň bohů smrti. Z tohoto zvyku si Římané postupně vytvořili zábavné akce s pestrým programem.
V těchto počátcích Ultimate Fighting bojovali zločinci, zajatci, otroci a dobrovolníci, kteří byli cvičeni v ohromných gladiátorských školách.

Ultimate Fighting dnes

Dnešní gladiátorské boje však nemají s původními mnoho společného. Současné zápasy jsou téměř bez pravidel, ale ta část pravidel, kterou ultimátní zápasy mají, spolehlivě zajišťuje, aby bojovníci nepřicházeli k závažným ujmám na zdraví nebo dokonce i o život.
Většina těchto zápasů se odehrává na zemi a končí vzdáním soupeře po nasazení páky, často dojde i ke škrcení.

Helio Gracie - počátky dnešních gladiátorských zápasů

Počátky dnešních ultimátních zápasů sahají do Brazílie, kde tehdy ještě neznámý Helio Gracie hledal možnost jak porovnat své Jiu-Jitsu s jinými styly bojových umění a sportů.
Jeho bojová zdatnost dosáhla takového věhlasu, že se brazilian Jiu-Jitsu – styl rodiny Graciů – rozmohlo doslova po celé Brazílii a začaly se tam konat první šampionáty ve Vale-Tudo (vše povoleno), ve kterých si Brazilci porovnávali své bojové schopnosti a fyzickou zdatnost.
Z Brazílie se dostaly tyto zápasy až do USA, odkud po velkých úspěších následoval rozmach těchto zápasů po celém světě.

Rozdělení ultimátních zápasů

Ultimátní zápasy se rozčlenily na několik druhů. Liší se především omezením technik.
  • Shootfighting - co se pravidel týče nejměkčí disciplína
  • Pancrase
  • Ultimate fight - nejprestižnější a nejméně pravidly omezený
V České republice se začaly objevovat ultimátní zápasy velice opatrně, neboť se nevědělo, jak se k tomu postaví veřejnost, jaké budou reakce. První galavečer ultimátních zápasů v České republice se konal pod názvem „Noc gladiátorů“ v roce 1997.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies