Bojujeme proti osteoporóze!

V boji proti osteoporóze hraje samozřejmě hlavní roli vápník. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.

Skákající kostry na louce

Kouzlo vitamínu D

Vitamin D vedle osteoporózy příznivě ovlivňuje svalovou sílu a snižuje riziko pádů u starší populace o 22–49 %. Právě jeho nedostatek je u seniorů velmi častým jevem, zejména pokud žijí v sociálních ústavech. Na vině je především jeho nedostatečný příjem potravou nebo dlouhodobý pobyt v uzavřených místnostech. U starších osob dochází k výraznému poklesu účinku enzymů, které zajišťují tvorbu vitamínu D v kůži. Senioři zároveň často trpí poruchami funkcí ledvin, kde dochází k přeměně vitamínu D na jeho účinnou formu. Protoje u nich vhodná především v období zimních měsíců suplementace.

Kostem pomohou bílkoviny

Dalším prohřeškem, jehož se dopouštíme, je strava chudá na bílkoviny. Jejich nízký příjem vede k nedostatečné tvorbě kostní hmoty, což vede k oslabení svalové síly a zvýšenému riziku pádů a osteoporotických zlomenin. Vyhněte se však příliš vysokému příjmu bílkovin ve spojení s nízkým příjmem vápníku. Mohlo by to mít za následek zvýšené vylučování vápníku v moči. Za optimální je pro ženy považován příjem bílkovin 1 g na 1 kg hmotnosti denně.

Hořčíkem k lepším kostem

Chcete-li mít kvalitnější kosti, doplňujte poctivě hořčík. Jeho vstřebávání zvyšuje již zmiňovaný vitamín D. Je prokázáno, že dlouhodobě nízký příjem hořčíku ve stravě vede ke zrychleným ztrátám kostní hmoty a vyššímu výskytu zlomenin. Podle epidemiologických studií je příjem hořčíku v naší stravě často nižší než doporučovaný denní příjem 300–400 mg. Jezte proto luštěniny, rýži, zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, semena, brambory a ořechy, které jsou přirozeným zdrojem tohoto prvku.

Nezapomeňte na zinek

Bez zinku se neobejde metabolizmus kostní tkáně v průběhu celého života. Jeho nedostatečný příjem zpomaluje růst a vede ke špatnému hojení zlomenin. Ve stáří se může podílet na demineralizaci a poruše architektury kosti. Zaměřte se na výběr vašich potravin. Vstřebatelnost zinku totiž zhoršuje nadměrný příjem cukru a bílého pečiva. Konzumujte raději ovesné vločky, luštěniny, žloutek, vepřové maso, ryby a třeba mléko. Doporučená výživová dávka zinku je 10–12 mg denně.

Ostatní prvky a vitamíny

Pro růst kostry je nezbytný křemík. Zároveň stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje mineralizaci. Jeho zdrojem jsou především potraviny rostlinného původu.

Mineralizaci kostí také ovlivňuje vitamín K. To má za následek vyšší riziko fraktury krčku stehenní kosti u starších žen. Příjem vitaminu K je dostatečný pouze z hlediska zajištění srážení krve, ale u 90 % populace hladina K vitaminu nezajišťuje dostatečnou tvorbu proteinů v kosti. Vitamin K přijímáme v listové zelenině a některých rostlinných olejích.

Podle některých studií příznivě ovlivňují složení kostní hmoty a kvalitu kolagenu mangan, měď a bor. Jejich denní potřeba se snadno dosáhne při pestré stravě.

Pokud chcete pro prevenci vzniku osteoporózy udělat maximum, dopřávejte si nejen mléko a mléčné výrobky pro jejich vysoký obsah vápníku, ale i luštěniny, vločky, celozrnné obiloviny, ryby, ořechy, zeleninu a ovoce. Základem je zdravá vyvážená strava.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies