Boty určené dětem

Na dětské nožky dávejte pozor. Jakmile se děti naučí chodit, pobíhaly by stále. Za den ujdou mnoho kilometrů, i když jim nově osvojený pohyb přináší mnohá úskalí. Co je to pronace a víte, že děti mají vlastní "ortopedické vložky"?
Ležící miminko držící si nohu
Dříve lidé chodili po přirozeně tlumících podložkách, jako je písek, půda, tráva apod., což se dnes změnilo v parkety, dlažbu a ostatní tvrdé povrchy. Dopady dětských nožek na podložku jsou mnohem tvrdší.
Chůze po tvrdém povrchu je pro nohy až pětinásobně náročnější. Dochází k předčasnému opotřebení kloubů či k poškození páteře.
Je důležité, aby váš malý neposeda měl zdravou obuv a dostatečně pružnou podrážku (ta dítěti částečně nahradí měkkou podložku).

Boty a pronace chodidel u dětí

Pronace je vybočení zejména paty u dětí. Později se pronace projeví šmajdáním a sešlapáváním vnitřních hran podpatků. Chcete-li tomu u vašeho dítěte zabránit, vybírejte boty s mírně vyhloubenou patou (ta automaticky učí nohu správné poloze). Nenechávejte chodit děti v sešlapaných botách, fixují si tak vadné držení chodidel.

Zajímavostí je, že malé děti mají přirozené ortopedické vložky - dětské šlapky vypadají jako ploché, ale není tomu tak. Jsou vyplněny vazivem a tukem, což později pomáhá vytvářet nožní klenbu.

Jak správně děti obouvat

V okamžiku, kdy se dítě začíná stavět, musí bota plnit svůj základní úkol, udržet při zatížení kolmé postavení paty k podložce. Bota musí mít pevný opatek a nizoučký podpatek. Šněrování musí sahat nad kotníčky. Je důležité, aby dítě při lezení nevytáčelo při odrážení chodidla ani příliš dovnitř, ale především ne zevně.

Botičky nejsou na škodu už v době lezení. Zabráníte tak možné změně osy patní kosti a vyvrácení chodidla.. S prvním postavením v postýlce a pak stykem s rovnými terény bytu začíná proces celoživotního vývoje nohy s možnými chybami a následky pro celý život.

Dbejte na:
  • stříhání nehtů
  • zatěžování i cvičení končetin
  • správné obouvání
  • pevnost, ohebnost a prodyšnost obuvi
  • tvar obuvi
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies