Box

Box patří mezi bojové sporty - a je zapotřebí, aby tak byl i chápán. Box není žádné bojové umění, které třeba má i svoji hlubokou filozofii, bohatou historii a tradici.
Rozhodčí v ringu zvedá vítězi boxu ruku
Box samozřejmě určitou historii má, ale nehledí se zde tolik na tradice ani na hlubokou filozofii jako u bojových umění. Neznamená to však, že box je úplně primitivní a záleží v něm pouze na fyzických proporcích.
Podle slov jednoho nejmenovaného hodně zkušeného boxera je takto chápaný box značně PRIMITVNÍ a v podstatě zkažený. Takovým stylem boxoval třeba Mike Tyson, kterého Muhamad Ali neuznával a asi měl důvod. Kdo jiný by v boxu mohl takto soudit?

Muhammad Ali - představitel technického boxu

Muhammad Ali byl a je nejvýraznějším představitelem toho duchaplného technického boxu, který neuznává zavedení síly jako klíčovou věc, ale naopak jeho podstatou jsou promyšlené taktické kombinace úderů, které jsou používány s velmi osvojenou technikou.
Muhamad Ali *17.1.1942 (Louisville, Kentucky), vlastním jménem Cassius Marcellus Clay, americký boxer. Olympijský vítěz z roku 1960, od roku 1961 se stal v boxu profesionálem.
Muhammad Ali je mnohonásobným držitelem titulu absolutního mistra světa v profesionálním boxu. V roce 1968 mu byl titul za odmítnutí účasti ve vietnamské válce odňat, roku 1974 opět vrácen. V červnu roku 1979 odešel z profesionálního boxu s 59 vítězstvími a jen 3 porážkami. O rok později sehrál zápas s Larry Holmesem, byl však v 11. kole poražen. V roce 1982 mu byla zjištěna Parkinsonova choroba.

Chcete začít s boxem?

Pokud se rozhodujete, zda-li začít boxovat, do jakého boxerského oddílu či školy vstoupit a jak k tomu celkově přistupovat, záleží jen na vás, jak se v počínání vstupu do nějaké boxerské školy rozhodnete, ale již při prvním setkání s tímto prostředím můžete pomalu přicházet na zvyklosti, které se v tom onom boxerském prostředí praktikují.
Jestli vás v oddílu hned stavějí proti zkušeným borcům a hned naostro, dokonce i že se z tréninku sotva plazíte zničeni od přijatých ran a následných zranění, možná by nebylo na škodu uvažovat o jiném, v mnoha směrech třeba lepším a kvalitnějším. Berte to jako dobře míněné rady.

Pár pojmů z boxu

  • box - dřívější název rohování, boj dvou soupeřů, při kterém se uplatňují pravidly povolené údery pěstmi. Sportovní box vznikl v 18. století ve Velké Británii. Pravidla boxu stanoví Mezinárodní federace boxerů amatérů (AIBA) a časté doplňky směřují především k ochraně zdraví závodníků. U nás muži boxují v deseti, mezinárodně v jedenácti hmotnostních kategoriích. V některých zemích je provozován kromě amatérského také box profesionální.
  • direkt - v boxu znamená přímý úder uplatňovaný hlavně v boji na dlouhou vzdálenost, nástupný úder k útoku i účinný úder v obraně (d. levou). Výchozí úder v útoku u boxerů bojujících v pravém střehu (d. pravou).
  • hák - v boxu krátký úder ohnutou paží, loket poblíž boku, účinný úder používaný v obraně i v útoku na střední a krátkou vzdálenost.
  • knokaut, k. o. - v boxu úder, kterým je zápasník sražen k zemi a po dobu 10 sekund není schopen pokračovat v boji. Technický k. je stav, kdy boxer pro zranění nemůže pokračovat v zápase. Knokautovaný zápasník musí být ihned po utkání lékařsky ošetřen, pravidly je mu stanovena doba, po kterou nesmí startovat.
  • ring - ring je ohraničený prostor pro utkání v boxu, zpravidla na pódiu. Ring tvoří čtvercová plocha o straně 610 cm, v rozích jsou zapuštěny čalouněné sloupky, mezi nimiž jsou napjaty tři provazy o průměru 3-5 cm ve výši 40, 80 a 130 cm, ty jsou spojené na každé straně dvěma svislými pruhy plátna. Plstěná podlaha je pokryta plachtou.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies