Buďte eko – používejte ekologické nákupní tašky

Ekologická osvěta nás provází na každém kroku a pochopitelně se nevyhýbá ani tak všedním situacím, jako je nákup. Ekologické nákupní tašky jsou jedním z mnoha kroků, kterými každý z nás může přispět k ochraně životního prostředí.
Žena držící barevné tašky

Igelitky na ústupu?

Nákupních řetězců vydávajících při nákupu igelitovou tašku zdarma ubývá. Příčinou jsou jak zvýšené finanční náklady (např. společnost Tesco vyčíslila, že výroba zhruba 100 milionů tašek ji ročně přijde na přibližně 31 milionů korun), tak jejich neekologičnost.

Nevýhody igelitových tašek

  • igelitová taška se rozkládá průměrně 400 let
  • igelitovou tašku na jedno použití nelze opakovaně recyklovat ani po přetřídění odpadu, protože nasává pach organických odpadů tak silně, že ho nejde nijak odstranit

Zbavíme se igelitek?

Objem odpadků na osobu se za posledních 25 let zdvojnásobil a dosahuje 360 kg na osobu za rok. Nemalou část z nich tvoří právĕ igelitky. Počet igelitek, které obchody v Česku ročně rozdají, se pohybuje ve stovkách milionů, například ale ve Francii či Itálii jsou to čísla okolo 15 miliard kusů.

 

Celosvětově se jich ročně spotřebuje odhadem 500 miliard kusů. Tesco ročně zákazníkům vydá na 140 milionů igelitek zhruba za 45 milionů korun. Podle tiskové zprávy společnosti Tesco zákazníci přispějí tím, že namísto čtyř igelitových použijí jednu ekologickou tašku, ke snížení produkce oxidu uhličitého až o 8 kilogramů ročně. Od roku 2010 bude v Evropské unii zakázán prodej a distribuce igelitových tašek nerozložitelných v přírodě.

Řešení? Ekologické nákupní tašky

Větší hypermarkety nabízí spotřebitelům jutovou tašku za 40 korun. Jejich výhodou je oproti igelitkám zejména nosnost, která dosahuje až dvaceti kilogramů. Při běžném používání by měla tato taška vydržet až pět let. Další známý hypermarket zahájil prodej tašek vyrobených z bramborového škrobu. Ta stojí devět korun, papírová taška přijde na osm korun a velká plastová taška stojí šest korun. Za malou igelitovou tašku lidé zaplatí korunu.

 

Tašky z recyklovatelných a v přírodě rozložitelných materiálů jsou určitě krokem správným směrem. Nicméně chceme-li být opravdu ekologicky in, vydávejme se na nákup vybaveni nestárnoucím evergreenem - textilní taškou, která je odolná, skladná, hygienická (dá se lehce přeprat) a vydrží léta!

Další zajímavé články z rubriky pro ženy a muže

Vztah na dálku

7 nejčastějších problémů ve vztahu

Vztah na dálku

Co muži nenášejí na ženách?

Manželská poradna může vyřešit problém

Co si muži myslí o ženách?

Myslíte jako muž nebo žena?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies