Bukvice lékařská

Bukvice lékařská (Betonica officinalis) patřila mezi jednu z nejoblíbenějších bylin, která se používala téměř na všechny zdravotní potíže. V dnešní době se bukvice na našem území vyskytuje jen velmi zřídka.

Léčivá bylina zvaná bukvice lekařská

Bukvice lékařská - Betonica officinalis

Bukvice lékařská patřila mezi jednu z nejoblíbenějších středověkých bylin, kterou lidé používali téměř na všechny duševní a psychické problémy. Bukvice se také nosila jako amulet, který měl zahánět nemoci. V dnešní době najdeme bukvici lékařskou jen velmi zřídka.

Lidové názvy bukvice lékařské

Bukvici lékařské se také říká betonie, čistec lékařský, betonika, bukvice červená a čistec červený.

Sběr a sušení

U bukvice lékařské sušíme nať, která se sbírá od začátku rozkvětu až do podzimu. Sušíme na přímém slunci, nebo při umělé teplotě nepřevyšující 40°C.

Účinné látky

Bukvice lékařská obsahuje třísloviny, silici, hořčiny, betain, cholin, prchavý olej, kyselinu tannovou, stachydrin a další látky.

Použití bukvice lékařské

Bukvice lékařská pomáhá při chorobách trávicího ústrojí se zanícenou a překrvenou sliznicí , při dyspeptickém syndromu vyvolaném špatnou kvalitou žaludečních šťáv, při zánětech v oblastech urogenitálního traktu nebo jako antiastmatikum. Také mírně snižuje krevní tlak a její účinky bývají blahodárné i při nervové vyčerpanosti . Pomáhá při neuróze, rozrušení, nespavosti, lehké depresi či lehké epilepsii.

Čaj z bukvice lékařské

1 čajovou lžičku sušené bukvice zalijeme 200mililitry vroucí vody, necháme louhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies