Bylinky - přírodní lékárnička

Proč užívat tuny léků, když nám příroda nabízí medicínu v té nejčistší formě? Bylinky pomáhaly celým generacím před námi. Ve formě čajů, odvarů či přísad do koupelí je můžete využívat i vy.

Lístky máty v hmoždíři

Černý bez

je využíván pro své květy, které snižují horečky a usnadňují pocení. Je bezkonkurenčním krvečistícím prostředkem. Působí na nachlazení, na záněty horních i dolních cest dýchacích. Osvědčuje se i při migrénách a kožních onemocněních. Podobné účinky mají i samotné plody černého bezu - bezinky.

Dubová kůra

je ve formě odvarů a přísady do koupelí účinná při léčbě hemoroidů, ekzémů a potících se nohou.

Fenykl

Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání. Je vhodný i pro dětskou plynatost a pro zvyšení tvorby mléka u maminek.

 

Heřmánek

zklidňuje zažívací potíže, pro svůj protizánětlivý účinek lze použít jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a do koupelí při zánětech kůže nebo jiných kožních obtížích. Často se přidává do mastí s hojivými účinky, do pleťových prostředků a mýdel. Hojně je využíván v dětském lékařství.

 

 

Kopřiva

podporuje metabolismus, je mírně močopudná. Má protizánětlivé, močopudné, protikrvácivé a dezodorační účinky. Působí příznivě při hojení ran. Široké uplatnění má kopřiva v kosmetice. Bývá součástí různých šamponů a přísad do koupelí.

 

 

Lipový květ

je účinný proti nachlazení, kašli a teplotám. Má podobné kosmetické využití jako kopřiva.

 

 

Máta

je výborná na zažívací obtíže všeho druhu. Působí příznivě na nervovou soustavu. Používá se jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek, jako přísada do koupelí při revmatismu a kožních vyrážkách, ve formě osvěžujících mastí, v kosmetice je nezastupitelnou surovinou pro výrobu zubních past, ústních vod a různých krémů.

 

 

Mateřídouška

povzbuzuje zažívání. Je stejně jako heřmánek vhodná jako kloktadlo nebo jako přísada do koupelí.

 

 

Měsíček

upravuje žaludeční obtíže, nechutenství a menstruační obtíže. Využíván je ale hlavně pro své hojivé účinky při drobných poranění kůže nebo sliznice.

 

 

Šalvěj

je výborná proti pocení a na obtíže žlučníku. Uvolňuje křeče a má protizánětlivý a antibakteriální účinek. Je nevhodný pro těhotné ženy, neboť snižuje tvorbu mléka. Pro vysoký obsah toxického thujonu se nedoporučuje dlouhodobé podávání ve vyšších dávkách!

 

 

Třezalka

má celkově uklidňující účinky. Využívána je při nemocech zažívací a vyměšovací soustavy, při podrážděnosti a neklidném spánku. Pro své protizánětlivé a hojivé účinky se používá do koupelí na hemoroidy, k obkladům na rány a ke kloktání. Ve formě oleje či masti pak k léčbě popálenin a zanícených ran. Je vhodná k ošetření suché a popraskané kůže.

 

 

Tymián

je doslova zabijákem bakterií. Ve Francii je nazýván "penicilinem pro chudé". Vatovým tamponem namočeným v tymiánovém odvaru můžete pleť zbavit akné. Je však třeba vyčistit se i vevnitř, proto současně pijte tymiánový čaj. Tymián je dále aktivní v boji proti bronchitidě, zánětech v krku a nachlazení. Inhalování odvaru z tymiánu uvolňuje dýchací cesty a zaručuje příjemný spánek.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies