Bylinky ve Vašem domově

Přejete si, aby se Váš domov proměnil ve voňavou zahrádku. Co takhle bylinky? Jsou aromatické, zdravé a výborně chutnají. V pěkných květináčích se mohou stát krásným doplňkem Vaší kuchyně nebo jídelny.

Klíčící cibule

Tymián

Tymián je aromatický a stále zelený keřík s malými šedozelenými lístky, který do Vašeho domova vnese vůni Provence. Již v dobách antiky byl velmi oblíbený. Z listů tymiánu se připravují tonizující a stimulující čaje. Má protizánětlivé účinky, používá se k léčbě zažívacích a dýchacích potíží. Velmi dobře se tymián hodí k přípravě pokrmů inspirovaných středomořskou kuchyní.

Bazalka

Pokud si bazalku vypěstujete sami, může mnoho týdnů zdobit Váš domov. Podle potřeby ji můžete využívat při přípravě letních pokrmů. Nejlepší je čerstvá bazalka v kombinaci s rajčaty nebo různými druhy sýra.

Máta peprná

Berte na vědomí, že máta peprná potřebuje dostatek světla a vlhkosti. V podobě éterického oleje má povzbuzující účinky a podporuje soustředění. Chuť máty peprné skvěle vynikne s orientálními masovými specialitami, ale hojně se také využívá při přípravě osvěžujících dezertů.

Oregano

Aromatická bylinka, zvaná také dobromysl potřebuje dobře propustnou a lehkou půdu. Oregano můžete pěstovat v květináči nebo na obrubách skleníku. Podporuje zažívání. Ve Vaší kuchyni zkuste oregano využít při přípravě salátů, masitých pokrmů nebo pizzy. Lístky oregana se používají k přípravě čajů.

Pažitka

Pažitka má lehké cibulové aroma, což se hodí všude tam, kde používáte cibuli. Ale nedoporučuje se ji zahřívat, aby se z ní nevytratil vitamin C. Pažitka snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh. Daří se ji na slunném nebo pohostinném místě. V květináčích poroste i na balkoně či okenním parapetu.

Řeřicha

Řeřicha výrazně podporuje imunitu organismu. Umístit ji můžete na slunné místo i do polostínu, ale důležitý je pravidelný přísun vláhy. Řeřichu můžete doma pěstovat po celý rok.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies