1. Bio prospívá vašemu zdraví
Aby se potraviny mohly pyšnit přívlastkem bio, musí být produkovány bez použití zdraví škodlivých hnojiv, pesticidů a hormonů. Je tedy jasné, že koupí biopotravin investujete především do svého zdraví. Lékaři navíc prokázali, že právě nejrůznější přídatné látky bývají spouštěčem potravinových alergií.
2. Bio chrání životní prostředí
Jste-li bio, podporujete také životní prostředí, což v dnešní době rozhodně není málo. Bio farmaření je bezpečnější pro přírodu proto, že zodpovědně využívá její zdroje, respektuje přírodní cykly a snaží se jí chránit, ne devastovat. Paradoxem ale je, že ne vždy je bio zároveň eko – například palmový olej, který se dováží z Jižní Ameriky – zdlouhavá doprava takového produktu není zrovna ekologická. Chcete-li být opravdu bio, kupujte produkty od českých farmářů nebo alespoň farmářů našich zahraničních sousedů.
3. Bio chutná lépe
Už jste ochutnali maso, ovoce nebo zeleninu kategorie bio? Pokud ano, jistě mi dáte za pravdu, že jsou narozdíl od „nebio“ potravin chuťově mnohem výraznější. V biokvalitě se rozhodně vyplatí kupovat jahody („nebio“ jahody jsou zvláště bohaté na pesticidy), kořenovou zeleninu (obsahuje mnohem více aromatických látek, je bohatší na vitamíny a minerály), maso (zvířatům nejsou podávány utišující léky, nejsou zabíjena drastickým způsobem, jak se na mnohých jatkách děje; mají více pohybu). Na první ochutnání poznáte také bio mléko a mléčné výrobky (samá smetana!) a bio vejce (místo bledých žloutků budete žasnout nad sytě oranžovými). Být bio se rozhodně vyplatí!
Diskuze