Čaga – skvost mezi houbami

Čaga neboli rezavec šikmý je takovým malým houbovým zázrakem. Patří mezi léčivé houby a je velice cenná, především proto, že se nedá uměle vypěstovat. Pokud se budete chtít vydat na sběr rezavce, nezbude vám nic jiného než se vydat na Sibiř a okukovat břízy, na kterých roste, tedy spíše parazituje.  Druhá možnost je taková, že budete věřit, že na vás sedne štěstí a podaří se vám ji najít i u nás. Jde to, ale roste opravdu velice vzácně. 

Kůra břízy

Co činí čagu léčivou?

Rezavec šikmý obsahuje celou škálu látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Nejvýznamnější jsou flavonoidy, polysacharidy, alkaloidy, fytoncidy, kyselina čagová, organické kyseliny, steroidy a melanin. Melanin má pro náš organismus spoustu pozitivních přínosů. Výzkumy tvrdí, že melanin brzdí patologické procesy, které jsou spouštěny působením volných radikálů. Chrání buněčné membrány a má silný účinek na imunitu. Čaga je bohatá na minerální látky jako je mangan, měď, zinek, železo, draslík a sodík.

Pomáhá při léčbě rakoviny

Čaga má silné antioxidační účinky, proto se hojně používá při léčbě rakoviny a samozřejmě se doporučuje jako prevence. Velice důležitý je také adapotgenní efekt čagy. Co to znamená? Zvyšuje schopnost organismu adaptovat se na faktory okolního prostředí a úspěšně odolávat stresu. Co se rakoviny týče, tlumí bolesti, brzdí rozvoj metastáz a doporučuje se také při chemoterapii. Velice dobře zmírňuje negativní účinky chemoterapie. Po rezavci sáhněte v případě, že vás trápí onemocnění dýchacích cest, žaludeční vředy nebo dokonce Crohnova choroba. Zatočí také s nepříjmnými příznaky ulcerózní kolitidy, lupénky a hypertenzí. Když budete užívat čagu preventivně, pročistí vám krev a budete se těšit krásné pleti a čité mysli. Blahodárný účinek má rezavec také na funkci ledvin.

Už několik vědeckých výzkumů čagy z různých zemí potvrdilo, že čaga má opravdu silné účinky na naše zdraví, takže neváhejte a vyzkoušejte třeba čajovou kůru z rezavce šikmého.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies