Z historie tohoto čaje
Pu-erh je druh čaje znám již za doby starých čínských dynastií, kde se pravidelně objevoval mezi pochutinami císařského dvora. Jeho historie sahá až k počátkům našeho letopočtu. Podle tehdejších pravidel dvora jej mohli konzumovat pouze čínští císaři, běžným smrtelníkům byl tento čaj zapovězen.
Tento tradiční čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan, se zpracovává s užitím dodatečné fermentace černého čaje. V Jün-nanu se čaj sklízí třikrát ročně, druhy Puerhu se jmenují podle sklizně, ve které byly sklizeny.
Typy sklizní
- Čchun-ťien - čaj je sklízen v polovině dubna. Lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej - čaj se sklízí mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů.
- Ku-chua - sklízí se v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Není Pu-erh, jako Pu-erh
Čaj Pu-erh se vyskytuje v 11-ti jakostních kategoriích. Nejkvalitnější typ je sice nejdražší, ale zároveň také nejúčinnější.
Jak pít tento čaj
Abychom pozitivní přínos čaje Pu-erh pro naše tělo znásobili, je nejvhodnější jej vypít ihned poté, co byl uvařen. Na půl litru horké vody (90°C) použijte jednu až pět lžiček čaje, poté louhujte 2 až 4 minuty.
Příznivé účinky čaje Pu-erh
Pu-erh posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, působí antidepresivně, pomáhá při bolestech hlavy, zmírňuje astma, sennou rýmu, cukrovku a také obtíže spojené s klimakteriem. V čaji byla objevena přírodní antibiotika, které mohou pomoci v léčbě různých onemocnění.
Pu-erh napomáhá hubnutí
Pu-erh je také skvělým pomocníkem při boji s nadváhou. Pokud chcete snížit váhu, pijte tři šálky denně alespoň po dobu jednoho měsíce.
Diskuze