Capoeira

Capoeira je bojové umění afro-brazilského původu, kde se kombinuje tanec, akrobacie a netradiční bojové umění. V současné době je capoeira nejrychleji se rozvíjejícím bojovým uměním na světě. Je stará asi 400 let.
Lidé cvičící bojové umění capoeira

O co jde?

Capoeira je charakteristická svými kopy, akrobatickými prvky, útoky nad hlavou, pády a mnoha dalšími prvky. Jde o to, že dva hráči vstoupí do kruhu, který je utvořen z diváků, v němž capoeiru hrají. V čele kruhu jsou hudebníci, hrající na nástroje jež jsou pro capoeiru specifické a udávající tempo hry.

Typy capoeiry

  • Capoeira regional
  • Capoeira angola

Historie capoeiry

Capoeira vznikla u afrických otroků, kteří byli převezeni v době kolonialismu do Brazílie. V jednom z hlavních přístavů, kam se otroci přiváželi, se jich asi 40 vzbouřilo proti jejich pánovi. Povraždili všechny bílé zaměstnance a vypálili domy. Poté zamířili do hor, kde několik měsíců hledali místo, kam by se mohli schovat. Nakonec díky pomoci indiánů našli místo (Palmares), které jim plně vyhovovalo a ve kterém se capoeira začala rozvíjet.

  • 1770 – první zmínky o capoeiře jako o boji
  • 1927 – první akademie pro výuku capoeiry
  • 1972 – capoeira byla vyhlášena brazilským národním sportem
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies