Čas opalovacích krémů je opět tady

Se sílícími slunečními paprsky vyvstává na povrch otázka, po kterém opalovacím krému sáhnout, abyste chránila kůži nejen před škodlivými účinky UV paprsků, ale i před předčasným stárnutím. Víme, jak si vyberete správně!

Žena v bazénu ležící na lehátku

Co byste měla vědět ještě před sluněním

Abyste si mohla vybrat ten správný opalovací krém, měla byste znát svůj fototyp. Nejsvětlejší lidé, s fototypem jedna, by se měli promazávat krémem s SPF 20 – 30, fototypu dvě postačí 15 – 20, trojce 10 - 15 a fototyp 4, což bývají tmaví lidé, kteří se jen tak nespálí, si s klidným svědomím může koupit i krém s nižší ochranou.

Víte ale vůbec, co znamená zkratka SPF? SPF značí násobek pro zjištění doby, po kterou se po použití krému můžete slunit, aniž byste se spálila. Tak například pokud jste světlý typ, vaše pokožka normálně již po 10 minutách zčervená a je vystavena nebezpečí UV záření, s krémem majícím SPF 15 se ale můžete vystavovat slunci 15 x 10 minut, tedy celkem 150 minut. Počítejte ale s tím, že trvá přibližně 20 minut, než účinné látky v krému začnou působit – namažte se proto raději už doma. Jestliže řádíte ve vodě a nemáte u sebe voděodolný opalovací krém, musíte se pochopitelně namazat znovu.

Který opalovací krém je nej?

Dobrý opalovací krém by měl chránit jak před UVA, tak i před UVB záření. Přestože je UVA méně agresivnější, proniká do hlubších vrstev kůže, zhoršuje pružnost pleti a urychluje tvorbu vrásek. Na zhoubném bujení má navíc také svůj podíl. Nevybírejte si nejlevnější krémy, mnohé zanechávají pocit nepříjemné mastnosty a ulepenosti – není lepší vybrat si dražší, ale lehoučký krém, který ani neucítíte? Vsaďte na známé značky a krémy s vitamíny.

Nastavte (namazanou) tvář slunci

Myslete na svou pleť – tvář přeci jen nastavujete slunci i lidem nejčastěji. Nechcete-li si předsčasně zadělat na vrásky, pigmentové skvrny či popraskané žilky, natřete si tvář krémem kdykoliv vyrazíte na sluníčko. SPF obsahují i mnohé make-upy.

Nezapomínejte ani místa jako je pokožka uší, šíje, zadní strana lýtek, hřbet rukou, prsty nohou – právě na těchto zanedbávaných místech se melanom vyskytuje nejčastěji.

Příjemné a především zdravé slunění!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies