Čekáte u dítěte na první zoubky?

Dítě prochází rychlým vývojem a mezi nejobávanější dobu patří čekání na první zoubky. To se pak může i z klidného dítěte stát vztekloun. Jak se připravit na první prořezávání zoubků?
Miminko s rukami na puse

Když dítě začne být mrzuté, může jít o zoubky

Když se začnou dětem prořezávat první zoubky, tak se to jen málokdy obejde bez naříkání. Někdy může dítě potrápit také zvýšená teplota. Pokud se dítě nezvykle chová již v prvních měsících, nepodceňujete to. Nemusí se jednat o růst zoubků.

Kdy začnou dítěti růst zoubky

Prořezávání prvních zoubků je individuální, ale většinou začíná kolem šestého měsíce dítěte. Pokud se objeví na místě dolních řezáků něco jako zoubky, měla byste si nechat poradit od lékaře. Může jít totiž dokonce o jakési předchůdce dočasných zubů, které je nejlepší odstranit, aby nebránily růstu správných zubů. Tyto zuby nemají kořeny, a proto se jejich odstraňování obejde bez větších problémů.

Jak mají vypadat první zoubky?

První zoubky se objevují nejčastěji na místech středních řezáků, kdy mají podobu tvrdých bílých bouliček. Proříznuté špičky zubů bývají hodně ostré.

Jak se projevuje u dítěte růst zoubků

Každé dítě se s touto změnou vyrovnává různě. Většinou se však i u klidného dítěte začne projevovat mrzutost, pobrekávání a nespokojenost. Dítě hodně sliní, dává si prsty nebo hračky do úst, může odmítat jídlo či se může objevit i zvýšená teplota.

Co dělat, když se začnou zoubky „klubat”

Dítě bude mít tendenci pořád něco kousat, proto je vhodné, když bude mít při ruce speciální kousátko, které tak umožní zoubkům na svět. Dále může pomoci i něco tvrdšího – jako je např. rohlík. Pokud nejste spokojeni s těmi, které se prodávají v obchodech, můžete si lehce udělat své vlastní.

První zoubky u dítěte rostou v přesném pořadí

Nejprve rostou spodní zuby, a to střední řezáky (jedničky), teprve potom přijdou na řadu horní řezáky. Poté se vyklubou postranní řezáky (dvojky) a další zuby. Neznamená to však, že se zuby budou v takovém pořadí prořezávat vždy – každé dítě je individuální. Pokud se však zoubky neobjeví do jednoho roku, je vhodné se poradit s dětským lékařem. Zde najdete přehled preventivních prohlídek.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies