Černý rybíz - Ribes nigrum

Rybíz černý (Ribes nigrum), je velmi hojně pěstovaný ovocný keř po celé Evropě. Rybíz je pro svůj velký obsah účinných látek používán také v lidovém léčitelství, kde především má velký vliv na celkové posílení imunitního systému.

Kuličky černého rybízu

Rybíz černý – Ribes nigrum

Rybíz černý je běžně pěstovaný ovocný keř, který roste po celé Evropě. Plody černého rybízu se nejen zavařují, ale dají se také použít pro přípravu čaje, který můžeme použít pro celkové posílení imunitního systému.

Lidové názvy

Rybízu se také říká černá meruzalka nebo smradlavý rybíz.

Sběr a sušení černého rybízu

Listy sušíme ve slabé vrstvě na dobře větraném místě ve stínu nebo při umělém teple nejvýše 40°C. V době plné zralosti – v srpnu až září – sbíráme plody, které se nejčastěji používají čerstvé.

Účinné látky rybízu černého

Rybíz obsahuje vitamín C, vitamín P, resveratrol, flavonoidy (kempferol, kvercetin a myricetin), katechinové třísloviny, malé množství silice (0,02% v čerstvých listech) s karenem, karyofylenem, geraniolem, linaloolem, kyanogenní sloučeniny, aminokyseliny glutamin a asparagin, fytoncidní složky.

Použití

Sušený černý rybíz se přidává do čajových směsí, používá se při nachlazení, kašli, černém kašli a revmatismu. Šťáva z plodů má vysoký obsah vitamínů, zvyšuje pružnost cév a odolnost organismu. Listy i plody podporují látkovou výměnu. Černý rybíz působí močopudně, protihnilobně, proti průjmu, kurdějím a posiluje žaludek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies