Červený rybíz - čeleď
Lomikamenovité (Saxifragaceae)
Červený rybíz – původ
Červený rybíz pochází ze západní Evropy.
Červený rybíz – sbíraná část
Plody, listy
Červený rybíz – charakteristika
Červený rybíz je opadavý listnatý až 2 metry vysoký keř. Jeho listy jsou střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Květy červeného rybízu jsou oboupohlavní, zelené a nacházejí se v úžlabí listů. Uspořádány jsou do převislých hroznů. Kůra rybízu je černošedá. Plodem je červená bobule.
Červený rybíz – využití
Plody červeného rybízu jsou jedlé a dělá se z nich kompot, marmeláda, džem, rosol, sirup a víno. Listy červeného rybízu se používají v lidovém léčitelství.
Červený rybíz – účinky na organismus
- Při léčbě horečnatých nemocí
- Při některých střevních chorobách
- Podporuje správné trávení
- Působí močopudně
Diskuze